• Hjem
  • Arkiv
  • Utenriks
  • Irans tidligere president, Akbar Hashemi Rafsanjani: Død uten dom og straff
Akbar Hashemi Rafsanjani
Akbar Hashemi Rafsanjani

(2-17) Irans tidligere president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani døde søndag den 8. januar, i en alder av 82 år. Kurdiske og iranske medier melder at Rafsanjani fikk hjerteproblemer, og ble innlagt på sykehuset i Teheran. Han døde noen timer senere. Han ble født i 26. august 1934 i byen Rafsanjan, Kerman.


Ali Akbar Hashemi var en av de mest innflytelsesrike iranske politikerne, og var for tiden formann i rådet for mekling i praktiske saker i Iran. Ali Akbar Hashemi ble valgt av Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei som president i Iran fra 1989 til 1997, i et valg som ble preget av valgfusk.

Sadegh Sharafkandi


I den perioden han var president ble det planlagt flere terroraksjoner mot motstandere av det iranske regimet i utlandet. Spesielt var det rettet mot kurdiske karismatiske lederne. Et stort antall peshmergere både fra partiet PDKI og Kurdistans arbeiderparti(komele) ble drept i terrorangrep.
Dr. Abdul Rahman Ghassemlou, den Kurdiske karismatiske lederen i (PDKI), sammen med kamerat Abdullah Qadri, medlem av sentralkomiteen i PDKI, ble drept av en Iransk diplomat da de satt ved forhandlingsbordet i Wien 13. juli 1989. Dr. Sadegh Sharafkandi, leder av PDKI, som sammen med kamerat Fatah Abdali, medlem av sentralkomiteen fra PDKI, og kamerat Homayoun Ardalan, representant for PDKI i Tyskland, holdt et møte med opposisjonen i den islamske republikken Iran på restaurant Mykonos i Berlin, da de også ble drept av iranske terrorister. Dette skjedde 17. september 1992.
For terrorangrepet i Mykonos i Berlin ble Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei og Irans tidligere president Akbar Hashemi Rafsanjani dømt for mord. Det samme ble Ali Fallahian, minister til den Iranske etterretningstjenesten, og Ali Akbar Velayati. Mykonos domstolens rettferdige dom plager fremdeles tjenestemenn i regimet. Ayatolla Ali Khamenei snakket nylig om domstolens kjennelse med bitterhet.
Den 18. juli 1994 ble 85 mennesker drept og over 300 mennesker såret da et syv etasjers høyt argentinsk-jødisk kultursenter i Buenos Aires ble lagt i ruiner i en bombeaksjon. Etter terrorangrepet har argentinsk rettsvesen anklaget flere høytstående iranere for planlegging og gjennomføring av angrepet. Interpol sendte ut krav om fengsling. Nå er Akbar Hashemi Rafsanjani død. Han slapp dermed unna både fengsling, tiltale og eventuell dom.
Kilde: Den kurdiske sentrale nyhetsavis: kurdistanmedia.com

 

 

Abdul Rahman Ghassemlou

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Peshmergastyrker i kamp mot Iran

Peshmergastyrker i kamp mot Iran

■ Den islamske revolusjonsgarden skyter med store og kraftige kanoner mot både øst og sør Kurdistans landsbyer og områder for å drepe peshmergene fra...Stikkord

iran

president


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering