Sjakk med røde brikker

SÅ ER NORGE igjen satt på verdenskartet. Denne gangen er det med udelt stolthet vi kan gratulere Magnus Carlsen som verdensmester i sjakk og glede oss med det norske folket som helt har hengitt seg til sjakkspilelts gleder i disse dager. La oss bare håpe at denne gløden vil ivaretas på beste måte framover.

Birgit Skjæret

I EN MANNSALDER har det vært Øst-Europa som har vært nesten enerådende på området, Det er en realitet som vanskelig kan motsies, selv i iveren etter å lete fram ufine metoder som påstås å ha blitt brukt for å fremme talenter i øst. Dette for å bortforklare hvorfor sosialistiske systemer har vist sin overlegenhet i sjakk som i andre sportsgrener. Hvorfor denne dominans både i mentale og fysiske aktiviteter, er et spørsmål som burde fått noen og en hver til å undersøke årsaken, men det skjer ikke. Virkeligheten skal helst forties.

KUNNSKAP OG FERDIGHETER har tapt terreng med murens fall, og isteden har folk blitt hjernevasket med med kapitalismens behov for tøylesløse konsumenter. Bevissthet sidestilles med valg av merkeklær, og folket serveres fordummende og pasifiserende amerikansk underholdning. Minst mulig selvstendige tanker.ønskes, helt tilpasset markedsøkonomiens profittjag og manipulering av folket. Det er bare å håpe at sjakk-OL i Tromsø vil mane til mer aktiv hjernetrim for folk flest her i landet.

OL TREKKER JO alltid interesse, men i den tidlige datatid fantes det et OL som folk helst ikke skulle vite noe om, OL i dataprogrammering for skoleelever. Norge sendte også sitt bidrag på tre unge gutter, men som alle andre team fra vestlige land, var de totalt sjanseløse. De logiske ferdigheter, som jo programmering er, var helt og holdent dominert av østeuropeiske elever. Man kan undres hvilke talenter som senere har gått tapt ved at all østeuropeisk dataekspertise like etter ble feid vekk ved innføring av vestlig standard. Det blant mye annet.

MEN NÅ KAN endelig vesten skryte av den første verdensmester i sjakk, siden Bobby Fisher i 72. Dermed vil nok den begynnende dramatikken i verdens sjakkledelse få ny aktualitet. Sjakken skal tilpasses vestlig markedsøkonomi med sponsoravtaler og det som følger med. Skal vi også i sjakken måtte oppleve store kapitalsatsninger med kjøp og salg av aktører, slik som i andre sportsgrener, hvor det er blitt mer lønnsomt å representere storkapitalen enn tilhørigheten til eget land og folk?

I ALL RESPEKT for vår fantastiske verdensmester, la oss kjempe for at i hvert fall Norge beholder en viss verdighet og kjemper for å bevare det rene og ekte i verdens mest avanserte og folkelige spill.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering