Medier og Ukrainske fascister

Medier og ukrainske fascister:
■ `Fordi det ikke bør eksistere, eksisterer de da heller ikke for vestlige medier`
Hva skjer når horder av fascister får fri tilgang til våpen? De bruker dem. Som foran det ukrainske parlamentet 31/8-2015; Vennene deres i `Konrad-Adenauer-stiftelsen` beskytter de kjekke `etno-nasjonalistene` fra Svoboda, som kastet håndgranat mot politiet som på ordre skal sikre parlamentsbygningen. Video-dokumentasjonen er entydig: Først fyrverkeri og så røykgranater, så et kraftig smell, sannsynligvis et suvenir fra et fascistisk frikorps.
Ser vi mer nøye på videoen, er den første reaksjonen naturligvis et forsøk på å forestille seg hvordan tysk politi ville ha reagert. Åpenbart er ikke politiet `europeisert`. Det er akkurat like defensivt som under Maidan-uroen. Her kan det også spille en rolle at deler av dette politiet egentlig er del av `nasjonalgarden`, altså et frikorps som nå er under justisdepartementet. Det hele er bakgrunnsmusikk til votering i parlamentet over endring av grunnloven i retning mer desentralisering. Selv om forslaget som legges fram for parlamentet, verken på den ene eller andre måten er i tråd med Minsk-avtalen, for vedtaket er ikke avstemt med Donbass og deres krav, men likevel går vedtaket alt for langt for sanne nazister. Det er spennende å se nærmere etter i tysk og norsk hovedstrøms- presse, for der er journalistikken fastlåst i forestillingen om at `det bare var fredelige demonstranter på Maidan og ikke finnes fascister i Ukraina`.
Der Spiegel siterer først utførlig Kiev-juntaens representanter, Klitsjko og Geratsjenko. Ifølge en melding fra dpa, sier sistnevnte: `Ukjente kastet håndgranat`. Ifølge tyske Handelsblatt ble `et dusin mennesker skadet foran det ukrainske parlamentet`. Er det det som faktisk skjer? Die Welt forklarer kryptisk: `Når Kiev-parlamentet i Kiev 31/8 voterer over en grunnlovsendring, eksploderer en sprensats foran selve parlamentsbygningen`. Kort sagt er det svært tydelig på videoen: Foran bygningen står demonstranter fra Svoboda med sine lett synlige flagg. Det er fra deres rekker av demonstranter `sprengsatsen kastes inn i politisperringen`.
Der Spiegel nærmer seg i alle fall sannheten ved å bruke et ikke-tysk nyhetsbyrå: `Reuters melder at en granat kastes fra rekkene av nasjonalistiske demonstranter foran parlamentet`. Vi ser at Svoboda fortsatt bagatelliseres som `nasjonalister`, men ellers stemmer det meste. I det tyske Handelsblatt skrives det bare om `mennesker`. Den tyske Dagsrevyen, Tagesschau, får fram en helt spesiell uklarhet: `Ifølge vår korrespondent Stephan Stuchlik, klarer anonyme å kaste en håndgranat under demoen. `Det kommer til skuddveksling`. (`Veksling` av skudd stemmer jo ikke. Det skytes bare fra Svoboda-siden uten at politiet gjengjelder.) Tagesschau-redaksjonen gir oss likevel et visst innsyn i hvordan de sensurerer: I det som sendes kl 17.15, hører vi at de omtales som `høyre-ekstreme` og får heller ikke sympati med dem. Senere på kvelden har nok en `ansvarlig sannhetskommisjon` sørget for `ansvarlig journalistikk` og den tyske dagsrevyen er igjen på linje med offisielt EU og NATO-syn.
Ja, hvem denne bomben faktisk var rettet mot, tisløres av hovedstrømsmediene. Frankfurter Rundschau forenkler slik: `Som følge av kraftig eksplosjon foran det ukrainske parlamentet i Kiev skades minst 30 mennesker mandag 31/8, melder ukrainske myndigheter. Mennesker som er oversvømmet av blod, deriblant også journalister, ligger på bakken foran parlamentet`. Stern melder slik: `Etter en sterk eksplosjon foran Ukrainas parlament i Kiev blir 1 menneske drept`. Kun Süddeutsche Zeitung overrasker med sanndruhet og nevner at en demonstrant skal ha kastet en håndgranat og tatt livet av en politimann.
Men tydeligvis er ikke det nok til å romstere med de rene fakta. Selvfølgelig finner vi ikke i et eneste av disse hovedstrømsmediene tegn på harme over demonstrantenes voldelige framferd. Derimot ser vi legitimering av volden i etterkant. Det er selvsagt for mye å kreve av `den frie vestlige journalistikken` at den bør påpeke at Tysklands klare holdning krever oppfølging av Minsk-avtalen og at vedtaket de voldelige demonstrantene går imot i Kiev, heller ikke følger Minsk-avtalen fordi opprørerne i Donbass ikke er involvert.

Die Welt viser full forståelse for ekstremismen på Maidan og mener `stakkars Ukraina er offer for manglende vestlig forståelse`: `Oksana Syroid, visepresident i Verkhovna Rada, Ukraina- parlamentet, som for 2 uker var urolig over Merkel og Hollande, for 14/7 la de press på Rada-president Hrosjman for å få ham til å endre noen av de nye grunnlovsparagrafene. Syroid sa at `Ukraina-parlamentet ble presset av disse vest-allierte statslederne. Også USA, som i stor grad har overlatt Ukraina-krisen til Tyskland, har gjort det samme`.
Süddeutsche Zeitung argumenterer slik: Vi skal forstå hvorfor demonstrantene er ekstremt voldelige; `Stakkars ukrainere som er i en tvangssituasjon`. Ikke bare Süddeutsche Zeitung men også Die Welt kjeler med forståelse for fascister. En formulering går igjen. Den viser at flere i mediene har lagt sin elsk på dem: `Ikke bare høyrevridde nasjonalister ser forfatnings-reformen som knefall for Putin`.

Vedlegg 2: Vi kan også utvide billed-reportasjen med video-klipp som klart viser hvem det er som kaster granaten. Vedlegg 3: Ut fra opplysninger fra websiden Nasprawdi, som bygger på bloggen Yurasumi, skal granatkasteren som ble satt i varetekt være 24-årige Igor Gumenyuk, medlem av Svobodas studentorganisasjon, fra Kamenetz-Podolsk. Angivelig har han vært 8 måneder ved fronten i frikorpset `Sich` og var nå på ferie. Som sagt et krigs-suvenir....

Innenriksminister Arsen Avakov brukte raskt angrepet mot Ukraina-parlamentet til å styrke sin posisjon i forhold til Høyre Sektor-partiet. De som husker de interne konfliktene mellom høyre-ekstremister og statsapparatets nye sikkerhetsstyrker i Vest-Ukraina, har ingen grunn til å glede seg over det. Frikorpset `Sich` er underlagt innenriksministeren.
Og naturligvis kommer de første ukrainske erklæringene om at Putin har skylden. Nå er det Tjahnibok som opptrer som russisk agent.

Kilde: zu/dkp, 1/9-2015/ Dagmar Henn.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering