Hestehandel om Gaza

■ Den nye avtalen mellom Tyrkia og Israel ble sist uke lagt fram av den tyrkiske utenriksministeren med påstanden om at den langt på vei opphevet blokaden av Gaza.

Arne Margido Bye

Det er en sannhet med store modifikasjoner, i verste fall bevisst løgn. Blokaden av Gaza som ble innledet i 2007 opprettholdes og fortsetter som tidligere. Riktig nok får Tyrkia lov til å sende mere nødhjelp og humanitær bistand til Gaza, men alt skal skje på Israels premisser. Blant annet skal alt materiell, varer og personell gå gjennom israelske havner. Tyrkia får også lov til å støtte flere byggeprosjekter i Gaza og starte bedrifter i industrisonen ved Jenin på den okkuperte Vest-bredden. Industrisonen kontrolleres av palestinske selvstyre-myndigheter. Avtalen mellom Israel og Tyrkia er rett og slett en heste-handel, ved at Israel skal betale for Tyrkias økte aktiviteter i Palestina 20 millioner dollars i erstatning til de etterlatte etter angrepet på nødhjelpskipet Mavi Marmara i 2010, der ni nødhjelps arbeidere ble drept av israelske kommando soldater.

Israels statsminister Benyamin Netanyaha har i denne sammenhengen antydet at tilnærmingen gjennom denne avtalen mellom Israel og Tyrkia kan bane veien for et positivt og attraktivt samarbeid mellom partene om gassressursene i Middelhavet.

Denne avtalen mellom Israel og Tyrkia er en skandale, ved at den gjenoppretter de diplomatiske forbindelsene mellom de to landene. En forbindelse som har vært lagt på is i seks år, spesielt på grunn av Mavi Marmara massakren, Avtalen gir også israelske soldater beskyttelse mot rettsforfølgelse. Dette er hån mot de etterlatte tyrkiske familier og strider mot enhver moralsk oppfattelse og rettferdighets sans. Avtalen innebærer fortsatt trakassering av Gazas befolkning og neglisjering av deres rettigheter, og en nedlatende holdning mot solidaritetsbevegelsen og alle som kjemper for fred i området. Det er ingen hemmelighet at USA har presset på for å få til denne avtalen og et normalisert forhold mellom Israel og Tyrkia. Tyrkia er nå medlem av familien; det internasjonale samfunn som hjelper og støtter Israel i okkupasjonen og beleiringen av Gaza. For alle oss andre, millioner av Palestinavenner og fredsforkjempere er parolen fortsatt: OPPHEV BLOKADEN -BOYKOTT ISRAEL.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

israel

gaza


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering