Den kapitalistiske krisa forsterkes
Den store globale kapitalis- tiske krisa ruller forsterket inn i nyaret 2009. I fjor opp- levde finansverden den stor- ste krisen siden depresjo- nen pa 1930 tallet.

Mange store finansinstitusjoner gikk i 2008 over ende, eller matte ha store statlige nod- hjelpspakker i sine fortsatte for- sok pa overlevelse. Det globale aksjemarkedet har falt med mer enn 50 % siden topparet i 2007. Og de okonomiske nedturene fortsetter med oket kraft og stor- re omfang i 2009. En amerikaner som nylig gjestet Norge, og som absolutt ikke kan mistenkes for a v?re noen stor kjenner eller overbe- vist tilhenger av marxistisk okonomi eller ideologi, okonomiprofessor Nouriel Roubini ved Stern School of Business ved New York Uni- versity, er derfor forbausende realistisk og oppriktig i sin nyttarskronikk hos Bloomberg News. Han papeker her meget korrekt at uheldigvis ligger fortsatt den verste okonomiske utviklingen enna foran oss. Han er overbevist om at hele den globale okonomien vil fortsette a falle videre inn i resesjonen som startet for et ar siden. Man skulle faktisk av hans konklusjoner og menin- ger i denne nyttarskronikken nesten tro at mannen var en flittig leser av den lille norske avisa Friheten? Han sier at USA garantert vil oppleve den verste resesjonen pa flere tiar og at resesjonen i euroomradet, i Storbritannia, kontinental-Europa, Canada, Japan og andre land vil for- sterke seg kraftig. Det kan ogsa bli en hard landing for de fremvoksende okonomiene, skriver Roubini. Han tror pa ren resesjon i Russland i 2009 samt at vek- sten i Kina kommer til a bremse til 5 % eller mindre. Det representerer en hard lan- ding for et land som trenger minst 10 % arlig vekst for a fa 10-15 millioner fattige bonder over i industrien hvert ar, me- ner professoren.

Av Knut Eide 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering