Til venstre: Buss og sporveisforeningen i Trondheim protesterer utenfor byens fylkeshs mot anbudsutsettelse av sine arbeidsplasser ved fylkestingets mote. Til  hoyre: Det har blitt mange demonstrasjonstog i lopet av den lange kampen mot anbud. (Begge foto: K. Eide.)
Til venstre: Buss og sporveisforeningen i Trondheim protesterer utenfor byens fylkeshs mot anbudsutsettelse av sine arbeidsplasser ved fylkestingets mote. Til hoyre: Det har blitt mange demonstrasjonstog i lopet av den lange kampen mot anbud. (Begge foto: K. Eide.)
Fagforbundet Buss og Sporveisbetjeningens Forening i Trondheim har startet en nasjonal underskriftskampanje mot anbud i kollektivtrafikken.

Av Knut Eide

I et opprop til regjeringen Stol- tenberg krever foreningen at anbud i kollektivtrafikken ma opphore og at regjeringen sier nei til EUs forordning om an- bud. Alternativt at kommuner og fylker kjoper tilbake busselskapene, eller oppretter egne selskap for a unnga EUs palegg om konkurranse- utsetting av kollektivtilbudet. Alle som er enig i kravet kan skrive seg pa underskrifts- listen, slik at oppropet far storst mulig tyngde. Friheten har tidligere publi- sert en god del om denne lange og konfliktfylte dragkampen om kollektivtrafikken i Trond- heimsomradet. Etter store og kraftige pro- tester snudde Sor-Trondelag fylkeskommune i sitt tidligere anbudsvedtak og vedtok a kjope 80 % av Team Trafikk fra Nettbuss. Men dette selska- pet trakk seg da fra forhand-lingene og nektet a selge til tross for at de allerede hadde undertegnet en intensjonsav- tale. Det som kunne ha blitt en historisk rekommunalisering av et kollektivselskap, endte derfor i stedet med et vedtak om full konkurranseutsetting av busstilbudet i Trondheim fra 2010. Fagforeningen vurderte Ar- beiderpartiets, og ikke minst partiets fylkesordforer Tore Sandvik sin holdning i denne viktige saken, sa drastisk som at Ap na offentlig hadde er- kl?rt ikke mindre enn full krig mot fagbevegelsen. Til Fagforbundets fagblad sier foreningen at de pa sitt ars- mote i slutten av januar ved- tok enstemmig at den vil gjore konkurranse i kollektivtrafik- ken til en sentral valgkampsak. Arsmotet vedtok ogsa en ut- talelse der det heter at den fram til stortingsvalget 2009 vil ap- pellere til Ap bade sentralt og lokalt om a sorge for at fylkes- tinget i samsvar med LO- kon- gressens klare krav reverserer sitt vedtak om a anbudsutsette kollektivtrafikken. Foreningen er ogsa bekym- ret for EUs direktiv og forord- ning fra 2007 som medforer at alle av landets fylker ma anbudsutsette busskjoringen innen 2019. Unntaket fra dette er hvis kommunene eller fyl- kene driver bussrutene selv. Oppropet og underskrifts- listen er lagt ut pa Fagfor- bundets nettside, www.fagfor- bundet.no og alle av Frihetens lesere som har en mulighet til det oppfordres herved til a skrive seg pa for a gi sin stotte til denne nasjonalt viktige saken.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

anbud

protest


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering