Jørstadmoen leir er i dag et senter for Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST.)
Jørstadmoen leir er i dag et senter for Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST.)

Arven etter avdøde CIA agent Haakon Lie ser ut til å leve i beste velgående i store deler av ledelsen i det norske forsvaret. I begynnelsen av juni var det mange oppslag i norske medier om nye overvåkningsavsløringer. Det ble da bevist og solid dokumentert at Forsvarets e-tjeneste i lang tid hadde drevet med ulovlig spionasje og etterretning. I mangel på nok venstreorienterte og norske kommunister å overvåke hadde man tydeligvis nå koblet på både det norske kongehuset samt statsministeren og de feste departementskontorer på listen over personer og åsteder for mulig samfunnsfentlig virksomhet. Det ble avdekket at Forsvarets sikkerhetstjenestes avdeling, bl.a på Jørstadmoen ved Lillehammer, i lang tid hadde drevet en ulovelig overvåking av norske borgere. Telefonavlytting og e-mail overvåking var blant metodene som ble fittig benyttet ved dette senteret. Under dekke av ”ny” norsk/amerikansk terrorlovgivning ble det fra kompetent hold påstått at til og med kong Haralds private e-mail var blitt gjenstand for nitid gransking av Forsvarets sikkerhetstjeneste over en lengre periode. Overvåkingsobjektene utvides stadig i militære kretser tydeligvis. Noen ser meget farlige ”5 kolonister” og potensielle terrorister overalt.

Av Kunt Eide

Neddyssing av alvorlige lovbrudd De åpenbart ulovelige forholdene ble anmeldt, statsadvokaten ble innkoblet og det norske Kripos samt EOS utvalget og dets leder Helga Hernes som har som oppgave å kontrollere de hemmelige tjenestene i Norge, ble gitt i oppdrag å granske disse sakene. Hernes og EOS utvalget konkluderte ganske raskt med at forsvaret her hadde begått kraftige overtramp og klare lovbrudd. Dette til tross, noen offentlig oppfølging av disse alvorlige lovbruddene lot vente på seg. I stedet ble det gjennomført en effektiv offentlig neddyssing av alle disse sakene. I løpet av kort tid i sommer forsvant hele historien fra nyhetsbildet. Forsvarets ”hysj, hysj tjeneste” jobbet raskt og kokte det hele ned til at dette var hemmelige og nødvendige sikkerhetsoppdrag som forsvarets etjeneste selvsagt hadde intern fullmakt til å utføre. Saken ble deretter effektivt tabubelagt og skikkelig neddysset, og alle disse overvåkingshistoriene forsvant kvikt fra TV nyhetene og de mange lydige norske tabloidavisenes førstesider.

Intet nytt under solen

Men mange oppegående mennesker har nok allikevel merket seg hva som har foregått og gjort seg opp noen egne tanker om disse nye overvåkingskandalene.

Etter over 50 års overvåking av NKP og norske kommunister og uten at en eneste ulovelig handling er blitt funnet eller avdekket, var det vel presserende for den norske NATOog USA-styrte spionasjeledelsen å utvide overvåkningen til også å omfatte fere grupper. Regjeringen, departementer og kongehus er tydeligvis norske samfunnsinstitusjoner som også kan huse potensielle og meget farlige terrorister ser det ut for. Slike farlige sikkerhetstrusler må jo tas på alvor ! ! må vite. Hvor mange av forsvarets avdelinger og etterretningsansatte som har deltatt og hvor omfattende denne ”nye” militære overvåkingsaktiviteteten har vært, (og ganske sikkert fortsatt er) får vi vel sannsynligvis aldri vite. At den norske forsvarsledelsen også i denne saken selvfølgelig toer sine hender og bedyret sin uskyld, var vel ikke annet å vente. Det gjorde de jo under hele den kalde krigen også, der i gården var det selvfølgelig ingen ulovelig norsk overvåking som hadde blitt utført.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering