Farlig utvikling i Moldova

Friheten har tidligere meddelt at en høyrekoalisjon seiret ved parlamentsvalget i Moldova høsten 2009. Kommunistpartiet hadde da regjert siden 2001.

Av Asbjørn Hortman

I løpet av disse 8 årene hadde regjeringa oppnådd bemerkelsesverdige resultater. Blant annet var utenlandsgjelden slettet, og lønninger, pensjoner og stipendier var mangedoblet, ifølge Pravda.

Som i samtlige andre valg i øst etter sosialismens sammenbrudd, var Vesten sterkt involvert i valgkampen, i dette tilfelle også makthaverne i Romania. De var først og fremst rause med å love kreditter ”på vei mot demokratiet,” med andre ord, om de valgte markedsliberalismen.

Nå melder Pravda at landet gjennomgår en alarmerende utvikling i retning mot en politistat.

Fra første dag innledet de nye makthaverne hevnaksjoner mot kommunistpartiet og dets ungdomsorganisasjon. Politiet har foretatt husundersøkelser hos ledende tillitsvalgte, og til og med holdt aktivister i forvaring i inntil 12 timer, med telefonforbud.

Pravdas korrespondent i Moldovas hovedstat Chisinau nevner et eksempel på at de nye makthaverne ikke nøyer seg med trusler i sin kamp mot venstrekreftene. Distrikter som overveiende stemte kommunistisk ved siste valg, blir økonomisk straffet.

I en felleserklæring fra kommunistpartiet og ungdomsorganisasjonen heter det at Moldova har vendt tilbake til antikommunismen som rådde i begynnelsen på 90-tallet, og at landet er i ferd med å utvikle seg til et høyrediktatur.

Kommunistene erklærer at de vil av alle krefter kjempe mot denne utviklingen, og konsekvent stå på det moldovske folkets side.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

utvikling

moldova


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering