Haiti: USAs «godteripose»

Borgermedias feighet irriterer meg. Media våger ikke forstå den tragiske situasjonen etter jordskjelvet på Haiti i større sammenheng, men begrenser tragedien til sosialpornografiske beskrivelser av typen «amerikanske redningsstyrker reddet 29 åring fra ruinene». USA styrer medieregien med å «hjelpe» de utenlandske media å lage reportasjer som skal bekrefte USAs godhet. Forleden zoomet TV2 amerikanske militærtelt og helikoptre på flyplassen i Port-au-Prince - «våre» amerikanske helter var klare for innsats.

 

Av Bjarne Johansen

Norske media, NUPI, Urix, Nobelkomiteen osv. presenterer alltid ensidig USAs virkelighet av verden - som er et forvrengt og manipulert bilde av den virkelige verden. Ettersom Norge politisk, økonomisk, kulturelt og militært er skviset under USAs jernhæl, presenterer norske media ensidige USA-lojale reportasjer fra katastrofen for å unngå å tråkke det fascistiske USA for nær. Denne feigheten er et skremmende forsvar for fascismen.

 

USAs herjinger

Så over til sannheten om Haiti. USA har i årtier herjet og plyndret Haiti og skapt en situasjon med enorm frustrasjon og sinne i befolkningen. Mangel på infrastruktur, helsevesen og stabil politisk organisasjon som følge av USAs årelange terrorisering har gjort situasjonen etter jordskjelvet enda verre for den haitiske befolkningen.

 

Haiti er det fattigste land på den vestlige halvkule. Omkring 80 prosent av befolkningen lever i stor fattigdom. Utenlandsgjelden er 1 463 milliarder dollar (CIA Fact Book 2007)

 

USAs storkapital via sine interesseorganisasjoner IMF (Pengefondet) og Verdensbanken har bevisst satt Haiti i skyld og gjeld. Via sin intrikate gjeldspolitikk har storkapitalen bukta og begge ender. Storkapitalen stiller derfor freidige krav om å begrense offentlige utgifter, krav om skattefritak og ingen offentlige reguleringer av «fri business». En sørgelig konsekvens av kravene er manglende offentlig helsestell, skolegang, infrastruktur osv.

 

Hva skjedde med Haiti som var i stand til å fø seg selv under de beryktede Papa Doc og Baby Doc Duvalier-regimene? Far og sønn var sponset av USA og styrte Haiti med brutalitet i 30 år (1957-1986). I følge «The Orphan International Haiti» har de rike USA-subsidierte risfarmerne skylda for Haitis fattigdom. Da Papa Doc ble avsatt hadde han tømt Haitis rikdommer. Haiti trengte cash og som en betingelse for å få lån fra Verdensbanken måtte Haiti oppheve importtollen på ris. Konsekvensen var at ris produsert av haitiske bønder ikke lengre kunne konkurrere med USA-subsidiert importris. Etter 30 år med USA-import er det ingen haitiske risdyrkere igjen. I fortvilelse har alle flyktet til slumområdene i hovedstaden Port-au-Prince.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering