Strømprisene

Svindel, løgn og bedrag

 

Av Trude Malthe Thomassen, Vannbevegelsen

Vi erfarer for tiden strømpriser som overgår vår villeste fantasi før kraften ble vare. Dengang ble vi forespeilet lavere pris, bare vi fikk innført markedstenkning for lys og varme. Huseiernes landsforbund, med Petter Batta i spissen, var blant dem som så frem til liberaliseringen. Etter hvert som prisene imidlertid viste seg å stige, ble lavere pris ”modifisert” til prisutjevning. Prisutjevning betød at vi i Norge, som var godt vant med å kunne nyttiggjøre oss ren vannkraft fra nedbetalte kraftverk, skulle opp på et prisnivå sammenlignbart med det øvrige Europa. Et argument for markedskreftenes inntog var også at overskuddet på kraft måtte kunne eksporteres. Allerede før Alta-utbygging-en var Norge selvforsynt med strøm. Ettersom prisene steg radikalt etter årtusenskiftet, fant Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) det for godt å fortelle oss at vi hadde for liten strømproduksjon. Vi måtte bygge ut flere vassdrag. Vi måtte også bygge gasskraftverk og vindmølleparker. Da ville prisene synke. Man skulle ut fra dette tro at forbruket var økt. Det var det ikke. Det var derimot produksjonen og eksporten!

 

NVE plottet ut 4.600(!) elver som egnet for ny vannkraftproduksjon. Det ble bygget gasskraftverk og planlagt vindmølleparker. Men prisen på strøm bare steg og steg. Og nå er den altså nådd et nivå vi aldri har sett maken til. Det er da vi får vite at årsaken skyldes  halv strømproduksjon fra svenske atomkraftverk.  Svenske atomkraftverk? Vi sakser fra Vannposten nr. 54: Det er ikkje sant at Noreg må importere kraft i eit normalår. Sidan 1990 har eksporten vore langt større enn importen. Fram til 1990 hadde Noreg romslege kraftoverskot nesten kvart einaste år. Nettoeksporten av kraft frå 1990 til og med 2007 har vore på nesten 55 TWh. I snitt vil det seie over 3 TWh i eksportoverskot i året. Den årlege eksporten tilsvarar omtrent årsforbruket til 150.000 norske husstandar, eller nær den venta årsproduksjonen av straum ved gasskraftverket på Kårstø.

Men statssekretær i Olje- og energidepartementet Robin Kåss, skylder på svensk atomkraft. Til NRK P2 uttaler han (22. 02. 2010) at ”Vi har for lite strøm i Norden”. Norden? Det er altså ikke lenger tale om Norge. Nå heter det Norden har for liten strømproduksjon. ”Vi (Norden?) må bygge mer fornybar energi og mer nett i Midt- og Nord-Norge.” Han påstår også at ”Vi (Norden?) er avhengig av import”. To dager senere slutter LO-leder Roar Flåthen seg til koret av illusjonister: Vi har for lite strøm og må bygge flere kraftverk.

 

Neste skritt i det som ser ut til å være en bevisst strategi eller er det uvitenhet? - er å fokusere på prisforskjellene i Norge. Strømmen billigst i sør. Dyr kraft i Midt-Norge, roper avisoverskriftene. Ved å spille på rettferdighetssansen  sikrer NVE seg folkelig støtte til utbygging og fornying av overføringsnettet. NVE er imidlertid pålagt av EU å sørge for utbedringer av overføringsnettet, der det er tale om flaskehalser. Som vi har skrevet om tidligere, kan EU-kom-misjonen ilegge nettselskapene bøter, om de ikke bygger ut nettet, slik at strømmen kan flyte fritt – også over landegrensene. Men siden det strider mot Grunnloven at andre enn norske myndigheter kan gi bøter, har man skjult dette faktum ved å tilsynelatende gi NVE retten til å gi bøter.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

strøm

pris


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering