• Hjem
  • Politikk
  • Hjelperen Cuba, en strengt bevart hemmelighet
Hjelperen Cuba, en strengt bevart hemmelighet

USAs medisinske hjelp til et jordskjelvrammet Haiti var minimal. Den store hjelperen er - Cuba.

 

Av Bjarne Johansen

Tenk det. Kommunistdiktaturet som ifølge Amnesty International, USA, NRK-ekspert Henrik Hovland, partiet Høyre, høyremannen Jan Tore Sanner, terroristen Luis Posada Carriles og andre velgjørere av Imperiet mener terroriserer politiske dissidenter til døde og bryter menneskerettigheter driver altså et sjenerøst og omfattende medisinsk hjelpearbeid på Haiti.

 

I sine reportasjer fra Haiti – med kamera midt blant glade haitiske barn - forstørrer gjerne NRK og TV2 en sekk med ris merket USAID. Neppe tilfeldig TV-regi, men USAs medisinske hjelpeinnsats er hvert fall lite å skryte av.

 

Vestlige media har ignorert Cubas betydelige innsats på Haiti. New York Times og Washington Post hadde pr. 24. mars 750 oppslag om jordskjelvet og hjelpearbeidet, uten et eneste fokus på Cubas bidrag.

 

CNN kringkastet i samme tidsrom 600 reportasjer fra katastrofen, 18 innslag nevnte så vidt Cubas «assistanse til jordskjelvofrene». En CNN-reportasje fokuserte på en kubansk lege som bar en T-sjorte med et stort bilde av Che Guevara. CNN beskrev han som en «Spanish doctor».

 

I en detaljert studie med tittelen «En av verdens best bevarte hemmeligheter: Cubas medisinske hjelp til Haiti» beskriver Emily J. Kirk (Student i Latinamerikanske Studier ved Cambridge Universitet) og John M. Kirk (Professor i Latinamerikanske studier ved Dalhousie Universitet, Canada) hjelpearbeidet på Haiti i større detalj.

 

I studien sammenligner forfatterne den medisinske hjelpeinnsatsen til Leger Uten Grenser (LUG), Canada, USA og Cuba.

 

USA som fikk enorm positiv medieoppmerksomhet sendte inn USNS «Comfort», et hospitalskip med 1000 senger og en medisinsk stab på 550. Oppholdet varte i syv uker og de behandlet 871 pasienter og foretok 843 kirurgiske operasjoner. (Da hospitalskipet forlot Haiti skrev Aftenposten: Nå trekker USA sine soldater ut fra Haiti).

 

Canada bidro med 2 046 redningspersonell, av de var 45 medisinsk personell. Canada gjorde en betydelig innsats i generelt hjelpearbeid, men også canadierne forlot Haiti etter 7 uker.

 

LUG fløy inn 343 helsepersonell i tillegg til den 3 600 store staben som allerede var på Haiti. Pr. 12. mars hadde de behandlet 54 000 pasienter og fullført 3 700 kirurgiske operasjoner.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering