Wall Street-børsen i USA er igjen sterkt truet.
Wall Street-børsen i USA er igjen sterkt truet.

Hovedårsaken til den fortsatt negative børsutviklingen er selvsagt den stadig pågående store kapitalistiske finanskrisa som nå lenge har ridde verdens børser som en konstant mare. Og i den senere tid er det spesielt den store amerikanske Wall Street-børsen som har hatt de aller største nedturene.

 

Av Knut Eide

Store rettssaker på gang

Securities and Exchange Commission (SEC) har nå varslet om at de vil saksøke den store investeringsbanken Goldman Sachs i USA med anklager om nasjonal uærlighet og villedende informasjon om produkter knyttet til de meget beryktede amerikanske subprimelånene. Samtlige av aksjene i den amerikanske banksektoren faller nå, men hardest rammet er naturlig nok Goldman aksjen som i løpet av bare en dag ramlet hele 13 % da nyheten om denne kommende og store rettsaken ble kjent. Et kraftig bidrag til de store børstapene er også den siste tids internasjonale fall i oljepris og oljeindeks som selvsagt påvirker storparten av verdens børser. Også Oslo børs hvor Statoil, Hydro og Yara dominerer med de fleste av de største aksjepostene har i skrivende stund en kraftig nedtur på grunn av dette forholdet.

 

Nye globale børsfall

Bloomberg som registrerer verdens børsindekser melder at det kraftige fallet den senere tid er meget urovekkende. Den negative trenden omfatter så godt som alle finansbørsene både i USA, Asia og Europa. I Asia er det nå konstante fall på børsindeksene i land som Japan, Hong Kong, Kina, Sør Korea, Australia, New Zealand, Pakistan, Thailand, India, Malaysia, Filippinene og Bangladesh. Kun børsindeksen i Vietnam og Mongolia kan vise til en liten oppgang skriver samme Bloomberg. I de Europeiske landene er den negative utviklingen omlag den samme når det gjelder de aller fleste av de store finansbørsene.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

verden

økonomi

børs


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering