Plakat fra andre verdenskrig
Plakat fra andre verdenskrig

Det var (og er fortsatt) himlende jubel blant borgermedia over Max-Manus-filmen som gikk på landets kinoer fra desember 2008. Det gikk ikke en dag uten store medieoppslag. Og nærmest daglig sto en besteborgerlig kulturelite fram med blomster og sin hyllest til denne store motstandshelten fra Kompani Linge.

 

Av Bjarne Johansen

Kontrasten til NRKs nylig viste dokumentar om Osvald-gruppa (Brennpunkt 23/3-10) er enorm. Nå rår tausheten media. Men ære være NRK - «statskanalen» favner noen ganger bredere enn Aftenposten, TV2, Viasat, VG, Se og Hør, Finansavisen og den massive ensretting i tiden - you name it. Ikke overraskende velger kultureliten og media som hyllet Max Manus å forbigå NRK-dokumentaren i taushet. Ja påfallende samstemte forsøker borgermedia å tie NRK-dokumentaren i hjel - få den vekk fra offentlighetens lys.

 

Tenk det, så dypt stikker altså det demokratiske sinnelag blant borgerskapets redaktører. Disse redaktørene som ellers elsker å utrope seg selv som forsvarere av demokrati og ytringsfrihet vil at NRK-dokumentaren skal ties til taushet. Vi må dessverre bare innse realiteten: Fortsatt i 2010 behandles motstandsfolkene i Osvald-gruppa og kommunistene som pariakaste og spedalske av det gode borgerskap i Norge.

 

Og behandlingen er for så vidt ikke overraskende. Dagens dekadente (forfalte) kulturelite i Aftenposten, VG, Dagsavisen, Dagbladet osv. har alltid tydd til fortielse (eller hånlig avfeiing) når deres egen oppkonstruerte virkelighet av fortiden er truet av «det som virkelig skjedde». For allerhelst skulle vel Brennpunkt-programmet aldri vært laget. Den stripper Milorg og «Gutta på skauen» for ære. Osvald-gruppa var nærmest alene i kampen mot overfallsmakten fram til 1944. Med livet som innsats kjempet den for konge og fedreland. Den gjorde til og med oppdrag for Milorg som Milorg selv fant for vanskelige og for farlige - enten det var sabotasjer eller likvidasjoner.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering