FORTIELSE AV AVISHISTORIEN FRA NRK

(Nr 13 - 2010) Redaksjonen i NRK P2 Kurér: NRK P2 Kurer, hadde den 29.mai som tema partipressens historie fra tidenes morgen og til i dag.

 

 

Internasjonalen ble spilt, men NKP og Friheten ble ikke nevnt med ett ord. Vi må kreve at en seriøs kringkaster og ansvarlige historikere skal opptre redelig og ikke ahistorisk.

 

Vedlagt følger en kort historikk om NKPs avis Friheten som har i motsetning til de borgerlige aviser en stolt historie under og etter krigen.

Både leder Svend Haakon Jacobsen og undertegnede vil gjerne få et intervju i P2 for å få korrigert denne fadesen. Håper på snarlig svar.

 

Historikken kan du lese under.

 

Friheten historikk

 

”Friheten", illegal avis utgitt av NKP. Avisen ble startet i september-oktober 1941 og utkom til frigjøringen. Ukeavis til 1944, deretter sjeldnere, inntil frekvensen steg de 2 siste månedene av krigen. Opplaget var høsten 1944 ca. 20 000. Totalopplaget under krigen er beregnet til 2 millioner eksemplarer. Friheten ble først stensilert. Fra august 1942 ble avisen trykt hos Kai Møller på dennes boktrykkeri i Drammen, fra begynnelsen av 1945 flyttet til et annet trykksted i byen. Hovedansvarlig for avisdriften var Finn Pettersen.


Fra august 1942 hadde "Friheten" undertittelen "Kamporgan for norske patrioter", og fungerte reelt som hovedorgan for NKP. Da "Alt for Norge" i februar 1944 overtok som hovedorgan, fikk "Friheten" undertittelen "De fagorganisertes kamporgan".

 

Etter frigjøringen ble Friheten navnet på NKPs hovedorgan.

 

Friheten ble utgitt som dagsavis fra mai 1945, og erstattet Arbeideren som partiets hovedorgan. Avisa nøt godt av NKPs popularitet like etter krigen og i forkant av Stortingsvalget 1945 steg opplaget til rundt 130 000, bare begrenset av papirrasjoneringen. På dette tidspunkt var avisa Nordens største arbeideravis, og landets nest største etter Aftenposten.

 

På grunn av den kalde krigen og mistenkeliggjøring av avisens lesere og abonnenter gikk opplaget drastisk ned. Frihetens virksomhet ble overvåket av norsk etterretningstjeneste under hele den kalde krigen og trolig frem til 1990-tallet. Dette førte til at mange heller ikke turde å ha kontakt med NKP. I 1992 klarte en ikke lenger å gi ut Friheten som ukeavis og pressestøtten trukket tilbake. Friheten gikk konkurs, dels også grunnet en strid mellom partiledelsen og avisas redaktør om avisa skulle være partiorgan eller følge den mer selvstendige linje den hadde hatt. Friheten fortsatte å komme med sporadiske utgivelser, til dels som månedsavis.

 

I 1996 fikk avisa tilbake pressestøtten takket være en politisk konstellasjon som anså at Friheten var alene om å representere et bestemt politisk formål og bidro dermed til meningsmangfoldet. Betingelsen var en ukentlig utgivelse, noe avisa har fortsatt med, for det meste takket være dugnadsarbeid. Avisa er landets siste gjenværende partieide avis.

 

Egen nettutgave ble etablert i 1998. Opplaget på papiravisa ligger rundt 1500 eksemplarer.

 

I 2008 overtok Kulturrådet ansvar for pressestøtteposten «ymse publikasjoner», som blant annet omfatter støtten til Friheten. I 2009 bestemte rådet at Friheten ikke lenger var kvalifisert til støtte, og det ble derfor iverksatt en nedtrapping av tildelingen av pressestøtte. Friheten gikk av den grunn over til å komme ut annenhver uke i oktober 2009.

På NKPs siste landsmøte , som for øvrig heller aldri ble omtalt av NRK, ble Svend Haakon Jacobsen valgt til leder og undertegnede til redaktør av Friheten.

 

Vi ser fram til et intervju og omtale av Friheten i NRK 2 med det første.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering