• Hjem
  • Politikk
  • 12. INTERNASJONALE MØTE AV KOMMUNIST OG ARBEIDER PARTIER I JOHANNESBURG, SØR AFRIKA, 3. - 5. DESEMBER 2010
SVEND H. JACOBSEN, LEDER AV NKP, TALER PÅ KONFERANSEN I SØR-AFRIKA
SVEND H. JACOBSEN, LEDER AV NKP, TALER PÅ KONFERANSEN I SØR-AFRIKA

(Nr 25 - 2010) Tema: "Den stadig dypere systemiske krisa i kapitalismen. Kommunistenes oppgaver til forsvar av suverenitet, fordypning av sosiale allianser, styrking av den anti-imperialistiske fronten i kampen for fred, framgang og Sosialisme".


Innledning av Svend Haakon Jacobsen leder, Norges Kommunistiske Parti.

Kamerater,

Mange takk til Sør Afrikas Kommunistiske Parti for at de er vertskap for det 12. internasjonale møtet av Kommunist og arbeiderpartier her i Johannesburg, det første møtet på Afrikansk jord. Vi kjenner til deres initiativ; etableringen av nettverket av progressive venstrekrefter på det Afrikanske kontinentet til fordypning av kampen for demokrati, fred og sosialisme. Dere understreker også nødvendigheten av å fortsette å fordype den globale arbeiderklasse solidariteten, den proletariske internasjonalismen. I denne ånden er dere de naturlige verter for dette 12. internasjonale Møtet av Kommunist og arbeider partier. Sammen vil vi forsterke samarbeidet i vår felles kamp for suverenitet, økonomisk utvikling, sosial rettferdighet og fred, mot imperialisme, fascisme og krig.

USA er fremdeles den største økonomien, men deres arbeiderklasse er alvorlig truffet av den stadig dypere systemiske krisa. Hver måned mister mer enn 200 000 arbeidere sine jobber. Arbeiderklassen har opprettholdt sitt personlige forbruk finansiert med avdragsfrie billige lavrente huslån. Men fra 2010, og 2011 starter de fleste av dem å betale avdrag på sine store huslån i tillegg. Mange flere er blitt arbeidsløse, og mange har drastisk reduserte inntekter.

EU og IMFs økonomiske politikk for å redusere de statlige underskudd krever at de nasjonale europeiske regjeringene må foreta store økonomiske kutt i offentlig sektor, i velferd, i lønninger og pensjoner for å motta lån til dekning av den statlige gjelda og underskuddet. Arbeidsløsheten øker radikalt, de fattige blir fattigere, mens de store monopolene og finansoligarkiet mottar millioner av skattebetalernes penger i statlig støtte for å redde finanssystemet. De rike som forårsaketl krisa får all støtten, og arbeiderne og folket må betale. Selv kapitalistiske økonomer er enige i at denne politikken forsterker den internasjonale kapitalistiske krisa, og gjør den stadig dypere.

Norge er et rikt land på grunn av sine olje og gass ressurser, masser av billig rein turbinelektrisk energi fra mange store vannfall og en lang kyst som til nå har vært rik på fiskeressurser. Storfinanskapitalen i Norge har gamblet høyt på det frie uregulerte internasjonale finansmarkedet, og tapte stort på krisa. Vår "rødgrønne" sosialdemokratiske regjering i Norge fulgte samme politikk som i de andre vestlige imperialistiske landene. Tilsvarende 100 milliarder dollar ble omfordelt til de store finansinstitusjonene, som hjalp eierne å spare pengene de hadde spilt vekk og tapt. Bare tilsvarende 4 milliarder US dollar ble overført til investeringer i kommunesektoren, som kunne skape arbeidsplasser for de unge bygnings og industriarbeiderne som ble arbeidsløse som følge av krisa. Norge har store internasjonale fond som følge av alt for høy olje produksjon. I krisa gikk staten gjennom fondet på enda et tap i størrelsesorden 100 milliarder US dollar. Selv i denne situasjonen har staten Norge ingen gjeld. Allikevel aksepterer den sosialdemokratiske regjeringen en stor gruppe permanent arbeidsløse ungdommer, den virkelige arbeidsløsheten er mellom 4-5 %, og faller ikke.

Sosialdemokratene følger EUs neoliberalistiske politikk, selvom de ikke behøver, da Norge ikke er medlem av EU, bare assosiert. De har forkrøplet pensjonssystemet, redusert pensjonsrettighetene, og har redusert den offentlige folketrygden for arbeidsfolk med 25-50%. Idag sloss vi mot sosialdemokratenes reduksjon i den offentlige støtten til unge funksjonshemmede som ikke får arbeid. Selv om det ikke er nødvendigh for Norge, følger den "rødgrønne" sosialdemokratiske regjeringen de EU initierte reduksjonene i det offentlige forbruket.

Anti kommunismen har vært sterk i Norge siden få år etter den annen verdenskrig, og alt har vært gjort for å redusere innflytelsen til Norges Kommunistisker Parti. Hver avis i Norge mottar offentlig støtte, unntatt Norges Kommunistiske Partis avis Friheten og noen få andre.Vi kjemper for å gjøre det virkelig vanskelig for dem å avvise oss, og selv om sde nok en gang skulle gjøre det, så gir vi ut en enda bedre avis.

Vi tilhører en sterk bevegelse mot Norsk medlemskap i EU, som fremdeles har et stort flertall i det norske folket.

Vi sloss sammen med den radikale delen av den norske fagbevegelsen, mot høyrepolitikken til den “rødgrønne” sosialdemokratiske regjeringa. Men selv om et stort antall fagforeningsfolk på lavere nivå er enige om å bekjempe nye reaksjonære forslag fra regjeringa, så er de ikke bra nok organisert og koordinert til å vinne avgjørende seire. Vi arbeider for å styrke vår reorganiserte Ungkommunistene i Norge, for å styrke Norges Kommunistiske Partis innflytelse og deltakelse i disse viktige klassekampene.

Aktive unge i vår reorganiserte Ungkommunistene i Norge deltar i VDU (WFTY) 17. Ungoms og Student Festival her i Johannesburg 13. til 21. desember i år, hvor en ung kvinne er vårt partis nestleder.

Den “rødgrønne” sosialdemokratiske regjeringa har på grunn av et sterkt Cubasolidaritetsarbeid i det norske folket, i samarbeid med fagbevegelsen i Norge, normalisert relasjonen til revolusjonære Cuba. Den norske regjeringa finansierer en del av de Cubanske legenes enorme innsats for å hjelpe det skadelidte folket i Haiti.

Men kamerater, samtidig støttet den norske stats- og utenriksministeren fullt ut Madelaine Albrights nye og farlige Nato konsept, som ble vedtatt på Natotoppmøtet i Lisboa 19. til 20. november i år. De har også tillatt Natostyrkene å gjennomføre øvelser på norsk jord, som gikk ut på å stoppe fredelige demonstrasjoner med tungt væpnede Nato tropper, hvilket innebærer at de er beredt på å benytte fascistmetoder for å kontrollere og stoppe arbeiderklassens kamp mot de råe tiltakene som blir satt inn mot arbeiderne og folket i denne kapitalistiske krisa.

Tv2 i Norge informerte befolkningen om den ulovlige spionasjen som USAs Ambassade i Norge foretar mot norske innbyggere, men regjeringen og de politiske partiene på Stortinget dekket over, og sa at det nordamerikanerne drev med var legalt.

Den norske regjeringen og politikerne på Stortinget støttet at Nobel kommitteen ga Nobels Fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo som er dømt til 11 års fengsel for å ha undertegnet Charta08 som støtter borgerskapets privilegier og ukontrollert og ubegrenset kapitalistisk utbytting i Kina, og agitasjon for undergraving av den Kinesiske regjeringa, og omstyrting av det sosialistiske systemet.

Vår sosialdemokratiske regjering er løpegutt for USA, de godtar også den svært farlige utviklingen på den Koreanske halvøya, basert på vel kjente løgner fra Sør Koreanere og USA administrasjonen, om senkningen av det Sør Koreanske krigsskipet Ceonan.

Takk for oppmerksomheten!

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering