UFFA- ET UNIKT MILJØ I EN A4-VERDEN

(Harald Øystein Reppesgaard - nr 1 - 2011) NATT TIL DEN 29. DESEMBER 2010 BRANT UFFA-HUSET: ET SAMLINGSPUNKT FOR NESTEN 30 ÅR MED SELVSTYRT UNDERGRUNNSKULTUR.

Alle støttespillerne til UFFA sørger over tapet med unntak av de krefter i byen som ser tomta i Lademo-området som en indrefillèt for salg til private boligbygging. Hvorfor denne sorgen?

Engasjert i miljøvern
UFFA – Ungdom For Fri Aktivitet og kjemper mot bl.a. rasisme, kvinneundertrykking, kapitalisme, autoriteter og homofobi. De har demonstrert for miljøvern og mot NATO og er alltid å se i Trondheims 1. maitog. Miljøpakken i byen er en konsekvens av at også UFFA har engasjert seg i en grønnere by.

Oppbrinnelsen
UFFA ble startet i 1981 under en husokkupasjon på samme tid som Blitz-miljøet i Oslo ble etablert. Utgangspunktet for begge miljøene var likt: 1. mai- og 16. mai-opptøyene på slutten av 70-tallet var tøffe i Oslo og Trondheim, med bruk av store politistyrker og materiell for å kontrollere gjengene. Man brukte tåregass for å spre folket. En av tåregassgranatene havet i Polets lokaler i Prinsensgt. Og alle ble rød i øynene i lokalet lenge før den første drammen ble tatt. Det sved i årevis. Politiet i Oslo kvesset klørne og har i alle år vært i tottene på Blitz. I Trondheim holdt man lav profil da de så at UFFA hadde en positiv egenverdi på ungdomsgruppene etter at de fikk et sted å være. I 982 fikk de en tom barnehage på Lademoen til fri virksom hvor kommunen betalte driften. Gjennom årene har det blitt arrangert hundrevis av konserter, flere tidsskrifter har kommet ut (Folk og Røvere), bokkafé er etablert og mange demonstrasjoner og politiske aksjoner har hatt utgangspunkt i huset. Svært mange nåværende berømte band (Dum Dum Boys) veletablerte journalister, lyssettere, lydteknikkere, fotografer m.fl. trådde sine barnesko her. UFFA-huset med sin politiske virksomhet, sammen med fagrettede aktiviteter i et så langt godt samarbeid med kommunen og politiet, synes å være noe enestående i Europa!

Mange motstandere
De har også mange motstandere for sin manglende A4 stil og radikalisme. Allerede i 2008 ba bystyret rådmannen om en utredning hvor UFFA-huset, blant flere eiendommer, kunne selges for å bedre økonomien. I intervjuer i dag sier rådmannen at de er ikke sikkert at UFFA kan beholde tomta da den er verdt 15-20 mill. kroner i salg. Ap og H har kjappe talsmenn som lover støtte til UFFA og skryter av en god dialog, men antyder klart at det kan bli snakk om andre alternativer for å lokalisere virksomheten. Andre har i leserinnlegg i Adresseavisen at pengene for tomta kan brukes bl.a. til sykehjem, eldreomsorg m.m. UFFA, den svakeste parten i dialogen når penger er i fokus, settes opp mot andre svake grupper. Dette vet Ap og H mye om for å splitte byen i to leire. En gruppe for og en mot for under uenigheten for å selge tomta til private interesser. Det antikapitalistiske UFFA er i ferd å bli et offer for nettopp kapitalismen.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

uffa

trondheim


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering