Administrasjonen og flertallet i Bergen bystyre har ikke mye respekt for de landsomfattende tariffavtalene.|||Foto: Lujza Olsen/Bergen kommune
Administrasjonen og flertallet i Bergen bystyre har ikke mye respekt for de landsomfattende tariffavtalene.|||Foto: Lujza Olsen/Bergen kommune

(Knut Eide - nr 1 - 2011) BERGEN KOMMUNE INNRØMMER AT DE HAR BEGÅTT TARIFFRUDD VED Å FATTE VEDTAK OM Å KONKURRANSEUTSETTE KOMMUNEREVISJONEN UTEN Å GI ARBEIDSTAKERORGANISASJONENE ANLEDNING TIL Å UTTALE SEG, MEN KOMMUNENS ADMINISTRASJON BRYR SEG TYDELIGVIS IKKE OM SLIKE ”BAGATELLER”.

Kvittet seg med kommunerevisjonen
Det borgerlige flertallet i Bergen bystyre trumfet i siste del av 2010 igjennom et vedtak om å konkurranseutsette kommunerevisjonen. Vedtaket om å kvitte seg med sin egen kommunerevisjon kom etter et benkeforslag fra Høyres bystyregruppe i september måned. Fagforbundet har protestert og påpekt at vedtaket er et klart brudd på hovedavtalen mellom LO og KS. Vedtaket er ugyldig og prosessen må reverseres, sier rådgiver Bernt Vederhus ved Fagforbundets kompetansesenter i Bergen, som viser til de klare bestemmelsene i hovedavtalen.

Konkurranseutsetting
<<Før vedtak om å konkurranseutsette en eller flere tjenester, skal den enkelte arbeidstakerorganisasjon gis anledning til å uttale seg skriftlig for besluttende organ,>> er ordlyden i hovedavtalen. Administrasjonen i Bergen kommune har innrømmet at bystyrevedtaket er tariffstridig, men går ikke med på at det er ugyldig. Denne saken ble fremmet og avgjort av politikerne i bystyremøtet, mener de. Fagforbundet mener at kommunepolitikerne ikke kan vri seg unna hovedavtalen bare ved å fremme benkeforslag. Forbundet har derfor krevd tvistemøte med KS, (Kommunenes arbeidsgiver- og interesseorganisasjon) etter dette bystyrevedtaket om å skrote kommunerevisjonen i Bergen.

Utfallet av denne saken vil være meget viktig da dette utvilsomt vil skape presedens i lignende saker også i andre privatiseringskåte kommuner. Skal det være så enkelt for et kommunestyre å desavuere vedtatte og landsomfattende hovedavtaler bare ved å fremme slike omstridte privatiseringssaker som enkle benkeforslag? Da har man sannelig ikke mye bruk for gjensidige og såkalt bindende tariffavtaler i dette landet!

Kilde: Fagbladet nr. 12- 2010

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering