INTERVJU PÅ NYÅRET MED NKPs LEDER

(Friheten - nr 2 - 2011) FRIHETEN HAR HATT EN SAMTALE MED SVEND HAAKON JACOBSEN I FORBINDELSE MED DET NYE ÅRET

- Hvilken sak opptar deg mest på nyåret?
Salget av industrilokomotivet Elkem til Kina var et slag i ansiktet på alle de som mener Norge må utvikle andre og mer framtidsrettede bein å stå på, når oljeeventyret tar slutt. Selskapet er verdensledende innen solenergiteknologi. Nærings og handelsminister Trond Giske medvirket aktivt til å legge forholdene til rette for at Stein Erik Hagen i Orkla problemfritt kunne få realisere Norges kanskje viktigste industriselskap. AP tilpasser sin politikk til EUs markedsliberalistiske politikk, gjennom å godta alle EUs direktiver gjennom EØS avtalen. Industrikonsesjonsloven ble opphevet, og norske politiske myndigheter ble fratatt muligheten til styring av landets industripolitikk. Den AP-dominerte regjeringen er dyktige til å legge forholdene til rette for norsk storfinans, slik at de kan høste maksimal profitt - hva vi kommunister har et godt navn på; statsmonopolkapitalisme. Dette er det motsatte av en nasjonal framtidsretta næringspolitikk i arbeidernes og folkets interesser.

Kineserne på sin side bruker sine enorme dollarresurser på en smart måte, kjøper avanserte teknologibedrifter midt i kapitalismens krise, på "billigsalg", og utvikler sin egen teknologi og avanserte produksjon, istedenfor å risikere å sitte igjen med verdiløse dollarsedler fra USAs dollarpresse, slik som USAs økonomi raser utfor i kapitalismens alvorligste overproduksjonskrise.


- NKP stiller til valg i september 2011 i 10 av landets fylker. Hvorfor stiller dere til valg, og hvilke viktige kampsaker har kommunistene?
NKP har stilt til valg siden etableringen i 1923, for 87 år siden. I år er det kommune og fylkestingsvalg. I hver kommune og hvert fylke er det lokale kampsaker. Disse er våre lokale listekandidater de beste til å uttale seg om. Befolkningens velferd avhenger av at kommunene og fylkeskommunene leverer gode tjenester, med arbeidsplaner som gir rom til å yte god omsorg, fri for privat profitt, og med gode pensjonsordninger for arbeiderne.

NKP går inn for at regjering og Storting skal vedta at en større andel av skattepengene tilfaller kommunene og fylkeskommunene.

NKP vil ha sykehusene underlagt politisk styring, istedenfor dagens foretaksorganisering med fordyrende New Public Managements profitt- tenkning.

NKP går til kamp mot det nye pensjonssystemet som stortingspartiene har tvunget igjennom, hvor sliterne, med gjennomgående kortere levealder, får mye mindre pensjon når de må forlate arbeidslivet tidligere enn 67 år. Regelverket for beregning av ny pensjon er dessuten så uoversiktlig, at NAV ikke er i stand til å gi riktige opplysninger for de som skal gå av nå fra nyttår, om hva som lønner seg for den enkelte. Slik kan nye pensjonister tape mye for resten av levetida.
NKP støtter oppropet fra LO avdelingene i Trondheim, Tromsø, Stavanger og Oslo: Utsett pensjonsreformen - rett opp skjevheter, men innser at den bevisste delen av arbeiderklassen må organisere en brei arbeidermakt på grasrota, for å få makt til å fjerne slike EU-tilpassa markedsliberalistiske usosiale privatiseringsreformer.
Regjeringa kommer i vår til å fremme forslag om ny uførepensjon med levealdersjustering av pensjonen, og vanlig skattlegging av uførepensjonen.
LO kongressens vedtak sier at de uføre ikke skal tape på en ny uførepensjon.

NKP står bak LO medlemmenes kamp og aksjoner mot regjeringens holdning, som fører til at de uføre taper fra en allerede lav pensjon, de kan ikke som vanlige arbeidstakere kompensere tapet ved å jobbe lengre.
NKP går til kamp mot markedsprisingen av strøm, som har ført til en økning av strømprisene på hele 350 %. NKP vil fjerne Energiloven, som hjemler markedsprising over hele det europeiske nettet, istedenfor at vi betaler strøm ut fra hva den koster å produsere og fordele i Norge, evt. to-pris bolig og hyttestrøm.
NKP vil bekjempe APs markedsliberalistiske fiskeripolitikk, med salg av fiskekvoter, dårlige muligheter for ungdommen til å etablere seg, og leve av fiske langs kysten. Ungdommen finner ikke naturlig beskjeftigelse, og flytter sørover.

NKP er imot den ikke bærekraftige oppdrettsnæringa. Minst 2,5 kg. villfisk fòr må til for å produsere 1 kg. oppdrettslaks. Mærene står langs kysten og i fjordene, og forurensningen og lakselusen fra anleggene truer villaksens eksistens og villfisken generelt. AP utpeker en kapitalist fra oppdrettsnæringa som "fiskeriminister" - bukken og havresekken. Regjeringspartiet AP har ingen fiskeripolitikk for befolkningen langs kysten, kun storkapitalen får høste av havet, og fisker for profitt.

- Mange av disse sakene får dere ikke gjort noe med i fylkesting eller kommunestyrer. Hvorfor tar dere opp disse sakene da?
NKPs grasrotarbeidere benytter valgkampen i kontakt med folk til å opplyse om disse alvorlige sakene, i tillegg til å diskutere lokale kampsaker. Mange kjenner ikke bakgrunnen, sammenhengene, men kjenner de negative effektene på kroppen.
NKP søkes holdt utenfor den sentrale valgkampen i de store avisene, i TV og radio. Kommunistene står for det eneste alternativet til den kriserammete kapitalismen, nemlig sosialismen. Det kommunistiske alternativet skal ikke synes, det skal ties i hjel!
NKP stiller lister i 10 fylker, fordi kulturminister Giskes redaktørplakat er utformet slik, at partier som stiller i under halvparten av fylkene ikke behøver å tas hensyn til i fjernsynets og radioens valgkampsendinger. Stiller partiet i over halvparten av fylkene, så er ikke TV og Radio tvunget til å ta deg med, dersom det du presenterer "ikke er av interesse", men det blir vanskeligere å holde oss bortgjemt.

De fjernet også produksjonsstøtta til NKPs avis Friheten, Norges eneste kommunistiske avis, selv om både Redaktørforeningen og Journalistlaget støttet Friheten, og de aller fleste meningsbærende avisene i Norge mottar slik støtte.

- NKP er i dag et lite parti. Hvorfor er kommunistpartiet interessant?
NKP er del av en verdensomspennende bevegelse, med mer enn 100 kommunistpartier. Statsbærende partier i Cuba, Vietnam, Den Demokratiske Folkerepublikken Korea, Sør- Afrika, Kina m.fl. Partiene står sammen i vår felles kamp for nasjonal selvstendighet, for sosial og økonomisk rettferdig utvikling, for fred, i mot NATO; imperialisme, fascisme og krig. Sterke partier i Hellas, Portugal, Spania, Russland m.fl. står i hard klassekamp mot storkapitalen og deres borgerlige og sosialdemokratiske støttespillere. NKP deltok i 3.-5. desember 2010 i det 12. Internasjonale møtet av Kommunist og Arbeiderpartier i Johannesburg Sør Afrika. Ungkommunistene deltok på Ungdomsfestivalen samme sted 13.-21. Desember.

Det var viktige opplevelser og nyttige lærdommer for oss kommunister.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering