• Hjem
  • Politikk
  • VELLYKKET LATIN-AMERIKA MØTE I OSLO OG AKERSHUS NKP
VELLYKKET LATIN-AMERIKA MØTE I OSLO OG AKERSHUS NKP

(Svend Haakon Jacobsen - nr 2 - 2011) TRETTI NKP OG UNGKOM MEDLEMMER FRA OSLO OG AKERSHUS, BUSKERUD OG VESTFOLD DISTRIKTER VAR INVITERT TIL Å HØRE FEM INNLEDERE FRA LATIN AMERIKA/KARIBIA SNAKKE OM DEN POSITIVE UTVIKLINGEN DE SEINESTE ÅRA, OG UTFORDRINGENE FRAMOVER.

Carlos Rodrigues fra FMLN i El Salvador kom til Norge for 10 år siden, etter å ha vært alvorlig skadet som geriljasoldat i kampene i El Salvador. Han redegjorde for den politiske utviklingen etter krigens opphør, som endte med at FMLN vant valget med 52% i allianse med andre politiske grupperinger. Han pekte på utfordringene i politikken og i videreutviklingen av samarbeidet , og nødvendigheten av å styrke FMLN og de revolusjonæres posisjon, for å fremme en ny konstitusjon, en ny politikk i arbeiderklassens og folkets interesse. FMLN har nådd ut til folket med politisk og ideologisk skolering. Befolkningen er blitt mye mer politisk bevisst.

Nelson Salinas fra de sosiale bevegelsene i El Salvador er yngre, og har derfor ikke bakgrunn fra krigen, kun den politiske utviklingen etterpå. Han pekte på viktigheten av å utvide den sosiale basen for valgalliansen, gjennom kulturelle o.a. virkemidler, for å motarbeide den antikommunistiske kampanjen fra USA og høyresida, og styrke de revolusjonære kreftene i den politiske kampen framover.

Fredy Leon sa at hans parti det Peruvianske Kommunistpartiet som del av de forente venstrekreftene i Peru henvender seg til den peruanske befolkningen med følgende beskjed: presidentvalget 9. april 2011 kan bringe en historisk mulighet for å endre den politiske og økonomiske veien framover for vårt land. Konstitusjonen legaliserer i dag at mektige transnasjonale selskaper plyndrer våre naturresurser, uten at de gir noe tilbake som kan skape verdige levekår for flertallet av den peruanske befolkning. Det er enorme ulikheter og stor urettferdighet og arbeidsrettighetene blir ikke respektert. De offentlige helse og utdanning er nærmest totalt ødelagt. Vårt sårbare økonomiske system er sterkt svekket av 20 år med neoliberale spilleregler, og frakoplet de sosiale prosessene for latinamerikansk integrasjon. Vi ligger i dag langt tilbake for det vi kan kalle en bærekraftig utvikling.
Det Peruanske Kommunistpartiet og Det forente venstre har inngått et politisk samarbeid for utvikling av en stor felles politisk allianse i GANA PERU, med Ollanta Humala Tasso som presidentkandidat, og forener våre krefter i arbeidet for å bygge et Peru for alle. Høyrekreftene som støttes av USA sitter med makten og vil gjøre alt for å søke å forfalske valgresultatet. Vi inviterer dere til å medvirke til å få ærlige progressive mennesker til vårt land 9. april i år som valgobservatører, for å motvirke korrupsjonen i byråkratiets valggjennomføring.

Den Bolivariske Republikken Venezuelas ambassadør Jose Sojo orienterte om den politiske utviklingen i hans land, i forbindelse med Chavez valgseier. Chavez klarte med sin personlighet og store popularitet å forene de sosiale kreftene som tidligere bekjempet hverandre. Bevegelsen fikk sitt gjennombrudd på grunn av enheten og Chavez store popularitet.
Høyresiden søkte å hindre at regjeringen tok kontroll over oljevirksomheten, men de borgerlige ansatte i byråkratiet som drev med sabotasje utgjorde kun 5% av alle ansatte i oljevirksomheten. 95%, dvs. alle oljearbeiderne støttet Chavez. Derfor klarte presidenten og regjeringen å nasjonalisere oljevirksomheten, og kunne bruke statens store inntekter til å utvikle økonomisk virksomhet til beskjeftigelse av mange arbeidsløse, og forbedre helse og sosialtilbudet for den fattige befolkningen i samarbeid med Cuba. De har også gjennomført en alfabetiseringskampanje i samarbeid med Cuba. Chavez gjennomførte en landreform, med nasjonalisering av store landeiendommer. Oligarkene hadde sine haciendaer på store landeiendommer for rein forlystelse. De drev et lite effektivt landbruk. Eiendommene ble fordelt ut til bønder, som for første gang har fått sitt eget land å drive. Venezuela importerer i dag en store andel av sitt behov for landbruksprodukter. Landreformen forbedrer også denne situasjonen. Opposisjonen har 65 medlemmer i Parlamentet av 165t, dvs. 40%, men er splittet i mange små grupper. Det eneste som samler dem er at de alle vil bekjempe Chavez. De støttes av USA og alle private media og TV stasjoner i Venezuela, og imperialismens store internasjonale media.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering