• Hjem
  • Politikk
  • Presidentvalget på Haiti: Resultatet etter første valgomgang
Presidentvalget på Haiti: Resultatet etter første valgomgang

(Nr 3 - 2011) ANDRE VALGOMGANG FOR VALGET AV HAITIS NYE PRESIDENT, FØRST SATT TIL 16. JANUAR BLE UTSATT PÅ UBESTEMT TID. SITTENDE PRESIDENT RENÉ PRÉVALS PRESIDENTMANDAT GÅR UT DEN 7. FEBRUAR, MEN HAITIS PARLAMENT HAR TILLATT AT PRÉVAL FORBLIR I EMBETET FREM TIL MAI.

AV GEIR SKAVERN
Utsettelsen av andre valgomgang skyldtes anklager om valgfusk. Noe som har gjorde at resultatet fra første runde, avholdt 28. november, ikke ble offisielt avklart før 2. februar. De foreløpige resultatene gav ingen av kandidatene mer enn 50% av stemmene, slik Haitis valglov krever. De to kandidatene som ettervalget ble opplyst å få flest stemmer var opposisjonskandidat Mirlande Manigat fra The Rally of Progressive National Demokrats (RDNP), 31.37 prosent av stemmen, og Jude Celestin fra regjeringspartiet Init (Unity) 22.48 prosent.

OAS uttalte etter valget
The Organisation of American States (OAS) uttalte kortid etter valget 28. november at de så sterke bevis for at valget ikke gikk rett for seg, men at de uregelmessighetene som ble observert ikke var av en slik art at valget skulle bli annulert eller at en full nyopptelling av stemmene skulle finne sted. I tiden etter valgresultatet fra første valgomgang ble kjent (7. desember) utarbeidet OAS en rapport på valget. Organisasjonen hadde 10 valgobservatører på plass i Haiti under avholdelsen av første valgomgang.

Deler av rapporten fra The Organisation of American States ble kjent 11. januar 2011. I utkastet til rapporten kom det frem til at regjeringspartiets kandiat Jude Celestine ikke burde få delta i andre runde av valget. Associated Press henviser til OAS rapporten: Etter en grundig statistisk analyse, har ekspert gruppen avgjort at den ikke kan støtte de foreløpige resultatene fra presidentvalget offentliggjort 7. desember 2010.

Etter å ha forkastetet tusenvis av ugyldige stemmer gitt til til alle kandidatene, konkluderte The Organisastion of American States med at Jude Celestine (Init) fikk mindre stemmer enn tidligere tredje plasserte Michel Martelly, fra partiet Respons Peyizan.

Fredag 21. Januar kunne BBC rapportere at både U.S.A og FN har stillt seg bak kravet om at Michel Martelly skulle bli til delt plass i andre valg omgang. Det har vært et økende internasjonalt press for at Jude Celestin, regjeringspartiets kandiat, ikke skal kunne stille til valg i andre valgomgang. Alain Le Roy, FNs Under-Generalsekretær for fredsbevarende operasjoner, uttalte at om ikke Haitis midlertidige valgkommission kom til samme konkluksjon vil Haiti kunne stå overfor en konstitusjonell krise, med mulighet for nye sivile uroligheter.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering