PÅ SIDEN AV HISTORIEN

(Harald Øystein Reppesgaard - nr 3 - 2011) MOHAMED BOUAZIZI (26) SATTE FYR PÅ SEG SELV DEN 17. DESEMBER I TUNISIA DA MYNDIGHETENE NEKTET HAM Å SELGE GRØNNSAKER UTEN FORMEL LOV.


Islamisme og militærkupp
Terje Rød Larsen som i følge Aftenposten (05.02.) er ”en av verdens fremste Midt-Østen-eksperter” og president i Det Internasjonale Fredsinstituttet, kom på fredag med en ”kraftig” appell til partene om å forhandle. Han advarer mot islamisme og militærkupp. Alt er bare bekymringsfullt og konflikten må flyttes inn fra gatene til forhandlingsbordet. Hvis ikke vil det ha ”kolossale effekter for fredsarbeidet i regionen”. Hva slags ”fredsarbeid” snakker han og andre bekymrete eksperter om? Dette instituttet vet vi er kjøpt og betalt av USA. Ingen medier skriver om det egyptiske kommunistpartiets betydning og rolle. Ingen støtter massenes rett til å gå på gata etter tusens års undertrykkelse og utbytting. Man vil fjerne Mubarak og få et demokrati som passer Obama og oss, men stille og rolig. Massene må ikke røre på seg og stille krav. Vi må ha et ”sivilisert” og ”verdi” protesttog innenfor børsenes velbehag og ikke berøre Israels krigsneuroser. De 80 millioner menneskene i Egypt skal ikke ha rett til å vise sine følelser og bruke sin rett til å demonstrere åpenlyst sin forakt ovenfor et pillråttent føydalsystem som har vært opprettholdt av USA.

Denne flammen satte hele landet i brann og den 14. januar i år gikk presidenten i Tunis – Zine al-Abedine Ben Ali – av etter 23 år. Den 25. januar samlet titusener av egyptere seg på Kairos stortorg – Tahrir Square - etter opprøret i Tunis. Protestene i Egypt har bare økt i dagene etter. Videre har opprøret spredd seg til Jemen, Jordan og Saudi-Arabia. Det er mange ”kloke” mennesker på banen i disse dager for å forklare og analysere hva som ”har gått galt”. Forklaringer på despotiene i disse landene er riktignok enkle løsninger og svar. Manglende pressefrihet og lengsel etter demokrati ligger løst på leppene under intervjuer hos politikere i USA og Europa. På BBC News spurte en palestiner: Hvorfor i helvete er man så opptatt av disse spørsmålene først nå? Disse despotene, med avleggere, i sine diktaturer – autokratier - har jo eksistert i generasjoner til alle vestlige demokraters tilfredsstillelse. Egypt med sin ”freds avtale” med Israel har vært klippen for USAs engasjement i Midt-Østen. Ved siden av Israel har ingen land i verden fått så mange rustningsmilliarder som Egypt fra Guds eget land (USA) og Den Hellige Ånds Rike (EU). Egypt er verdens 10. største militærmakt takket være USA og EU. Ingen har tenkt seg at de undertrykte massene hadde egne håp og framtidsvyer enn bare å være eksotiske turistmål og militær proselytt for imperialismen i Afrika og Midt-Østen. Ingen tenkte at finanskrisen i denne delen av verden ville slå hardere ut enn andre steder. Bare i Egypt brukes hele 41 % av lønningene til mat p.gr.a. monopolenes spekulasjoner i matprisene i USA og Europa. Pengeverdien gikk også med i dragsuget.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

egypt

araberverden


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering