Mennesker til salgs

(Birgit Skjæret - nr 4 - 2011) DET ER IKKE LETT FOR EN UINNVIDD Å FORSTÅ DE KAPITALISTISKE ØKONOMIEKSPERTENES BEREGNINGER. ET UFORSTÅELIG SAMMENSURIUM SOM INGEN ORKER Å SETTE SEG INN I, ANNET ENN Å TRO PÅ DE HØYE HERRERS ORD OG DET MARKEDSØKONOMISKE SESAM "ØKONOMISK VEKST".

Mine skoledager
I minne om mine skoledager, kan jeg huske at mattelæreren skrev et enkelt utrykk på tavla, Så tok han til å komplisere utrykket ved å utføre de samme operasjoner på hver side av likhetstegnet til hele tavla var full av tall og tegn. Deretter ble det forenklet ned til resultatet 2 = 3. Ingen av 30 realfagstudenter klarte å finne den godt skjulte feilen. Her var ren logikk finurlig gjort om til et utrykk av ubalanse,men likevel så klart feil at papegøya mi ville forstått. Noe ganske annet er det med den ubalansen som er innebygget i de markedsøkonomiske systemet. Profitten.

Det burde vært enkelt nok. Det å bytte verdien av vårt arbeid i noe som har lik verdi. Men slik er det ikke. Isteden må vi arbeide litt ekstra for det produktet vi kjøper, slik at noen andre skal få en del av vårt arbeid uten selv å gjøre noe. Hvordan folk kan godta dette er et utslag av kapitalelitens evne til å komplisere og manipulere.

Hvem er så de som stjeler av folkets arbeid?
Før i tiden var det enkelt nok. Den gangen arbeiderbevegelsen kjempet mot de som eide fabrikkene, og deres folkevalgte representanter fortsatt hadde et snev av sosialistisk samvittighet. I dag framtrer profitørene mer og mer i det skjulte og med en "sosialistisk" regjerings bifall, er landet vårt omgjort til et gedigent varehus med mennesker til kjøp og salg i hyllene.

Den velbeslåtte fabrikkeieren er i dag byttet ut med mye myke ideallister som vil gjøre noe for de ikkeproduktive i samfunnet. De står fram som ledere av diverse institusjoner som barnevern, barnehager, ungdomshjem, sykehjem, legesentre, skoler, eldrehjem, arbeidsformidling eller behandlinghjem for stoffmisbrukere. Klart offentlige funksjoner som nå privatiseres med hurtigtogsfart.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering