(Nr. 19 - 2011) Mandag 15. august startet en gruppe mennesker på det som skulle bli en 27 dagers lang ferd fra Oslo til Trondheim. GEIR SKAVERN. NESTLEDER I NKP MN
Fra Eidsvolls plass utenfor Stortinget til Nidarosdomen i Trondheim gikk iranske, kurdiske, etiopiske og afghanske asylsøkere pilegrimsleden. De fleste av denne gruppen av pilegrimer er såkalte "papirløse", og deres håp er å rette søkelyset mot den situasjon de, og over 18000 andre mennesker i Norge i dag, må leve i.

Det er vanskelig å stadfeste tallet på "irregulære innvandrere" i Norge i dag. Statistisk sentralbyrå, på oppdrag fra UDI, har forsøkt å kartlegge antallet mennesker som oppholder seg i Norge uten statlig godkjenning. Det kan variere fra 10.500 til 32.000. SSB anslår at antall mennesker med lang botid, for eksempel 5 år etter avslag på sin oppholds tillatelse, ligger på mellom 1500-3000 personer.

Kanskje er vi feige som flykter, fortalte Fikrie Zelekew meg etter han ankom Trondheim 10. september, men vi kan ikke bo der.

Fikrie Zelekew kommer fra Etiopia, et av Afrikas verste diktaturer. Den 11. september, etter en natts søvn i Vår Frues Kirke, Trondheims åpne kirke, sier Fikrie Zelekew at han ikke interessert i å bo i Norge, men at menneskene i Etiopia er knust mellom vestlige regjeringer og sitt eget regime.

I prinsipp prater USA og Europeiske regjeringer om menneske rettigheter og demokrati, men i praksis er det pengene som gjelder. BBC har dokumentert at millioner av dollar blir pumpet inn i et regime som undertrykker politiske aktiviteter som ikke bygger opp under det sittende regimet. Faktaene ligger på bordet, men den vestlige verden leker blind, sier Fikrie Zelekew.

I 1991 ble et kommunistisk vanstyre styrtet av en koalisjon av Etiopiske frihetsforkjempere, men lykken hos det etiopiske folk forble kortvarig. Samarbeidspartnere falt stadig ifra samlingsregjeringen, og fra 1995 har Meles Zenawi vært statsminister for en regjering, EPRDF, som representerer knapt 6 prosent av Etiopias 82 millioner mennesker Det Etiopiske Folks Revolusjonere Front har sin rot i folkegruppen Tigray, og ved valget i 2010 klarte de maktstykket å få 99.7 prosent av stemmene i hele landet. Støtten denne regjeringen får hjelper dem med å holde på makten. Massakre i etterkant av tidligere valg har gjort at det å ikke kritisere er det samme som å overleve.

Vi har opplevd flere diktatorer før, men aldri som dette, sier Fikrie Zelekew. Folket blir straffet med hungersnød.

Dawit Wasihun, en av talsmennene for Asylmarsjen 2011, har også flyktet fra Etiopia. Han forteller om mennesker som fordrives fra sine hjem. Mennesker i de mest folkerike og mest fruktbare områdene i Etiopia blir tvangsforflyttet til fordel for utenlandske selskaper. Ethiomedia.com rapporterer om flere internasjonale selskaper som får nærmest gjøre hva de vil. Indiske selskaper har blant annet kjøpt seg inn i noen av Etiopiske mest fruktbare områder; Et 2500 kvadratkilometer stort område leies ut i 50 år for under 1500 kroner! "Landgrabbing" kalles dette.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

asyl

asylmarsj


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering