(24 - 2011) Det Brasilianske Senatet har vedtatt en lov som åpner for massiv hogst av vernet regnskog. Internasjonale miljøforkjempere fortviler. AV GEIR SKAVERN
World Wildlife Foundation (WWF) melder at vedtaket åpner opp for hogst av 760.000 kvadratkilometer regnskog som i dag er fredet; Ett område på størrelse med Tyskland, Østerrike og Italia. I perioden 2005-2010 reduserte Brasil sin hogst med 22.000 kvm i året. Brasil igjen har økt avskogingen med 15 % siden august 2010. WWF beregner nå at innen 2030 vil over 50 prosent av regnskogen i Amazonas være vekk.

Brasil forpliktet seg ved klimatoppmøtet i 2009 å redusere sin avskoging med 80 %. Norske myndigheter har lovet Brasil seks milliarder frem til 2015. Tidligere i år har Miljøvernminister Erik Solheim (SV) uttalt at om Brasil opprettholder sin hogst av regnskog vil det kunne få følger for Norges overføring til det Brasilianske Amazonas-fondet.

Lovforslaget vil tillate hogst på farmer opp til 400 dekar, der hvor målet er å bruke landet til jordbruk, plantasjedrift, eller turistrelatert næringsvirksomhet. Loven vil få en retroaktiveffekt og gi amnesti på bøter gitt til landeiere involvert i ulovlige hogst før 2008. Torsdag 24. november fikk lovforslaget flertall i Senatet, etter tidligere i år ha blitt vedtatt i Representantenes hus. Før loven kan trå i effekt vil den måtte signeres av Brasils president Dilma Rousseff. President Rousseff har uttalt at hun vil gjennomføre et delveto, og ikke la amnestiparagrafen bli stående når loven kommer til ratifikasjon.

Lovforslaget ble fremmet av Aldo Rebelo fra det Brasilianske Kommunistiske Parti i den hensikt å hjelpe 90 prosent av landbrukseiendommer som i dag er ulovlige komme i overensstemmelse med loven. Lovforslaget vil også kunne gi landbruks-virksomheten som dominere landets økonomi økte inntekter. Senator Katia Abreu, leder for den Brasilianske Landbruks Konføderasjonen (CNA), mener at loven vil løse den juridiske usikkerhet som finnes på den Brasilianske landsbygda.

Fra august 2010 til august 2011 steg ulovlig hogst med 27 % i forhold til året før. Økningen av hogst kan være på grunn av troen på at et amnesti vil bli gitt med den kommende loven.

Greenpeace frykter at en ny lov vedrørende de Brasilianske skoger og jungelområder vil kunne ende med at en overfører bestemmelsesmakten fra sentrale myndigheter til de lokale rådene. Marcio Astrini for Greenpeace´ Amazonas-kampanje frykter en svakere statlig oversikt og kontrollmekanismer, siden det vil kunne la det blir enklere for bønder å bryte loven i fremtiden, uten at det vil eksistere effektive tiltak til å stoppe ulovlig hogst, som eksempelvis: Kansellering av lån og inndragelse av ulovlige inntekter. Motstandere av loven påpeker også at den kunne bidra til at Brasil ikke oppnår de klimamål nasjonen har satt seg. Brasil ønsker å 36 prosent lavere klimagassutslipp i 2020 enn det som er prosjektert.

Brasil kan hente store inntekter gjennom økt eksport. Landet er blant de største i verden når det kommer salg av blant annet soyabønner, kaffe, kjøtt, fugl og appelsinjus. WWF-Norge ønsker å oppfordre norske myndigheter til å legge press på Brasil slik at President Dilma Rousseff gjør et fullt veto av lovforslaget. Selv om Brasil er en av verdens største økonomier, er det enorme forskjeller mellom rike og fattige.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering