(26 - 2011) I et innlegg i avisene i Østfold forsvarer stortingsrepresentant Svein Roald Hansen fra Arbeiderpartiet EUs vikarbyrådirektiv.

DAG NORUM, LEDER I ØSTFOLD NKP STEINAR ANSNES, LEDER I FREDRIKSTAD NKP
vikarbyrådirektivet har anledning til å iverksette en rekke tiltak for å bedre situasjonen for de ansatte i vikarbransjen. Det er ikke slik Hansen påstår at man må godta EUs vikarbyrådirektiv for å iverksette positive tiltak for å bedre situasjonen for vikarer. Det kan man gjøre uten å innlemme EUs vikarbyrådirektiv i norsk lov.

Et hovedformål med EUs vikarbyrådirektiv er å utvikle fleksible former for arbeid. I klartekst betyr det å øke bruken av vikarer. I artikkel 4 i direktivteksten står det klart at det er forbud mot å bruke restriksjoner i bruken av vikarer, dersom det ikke kan begrunnes i særlig beskyttelse av midlertidige ansatte, krav til sunnhet og sikkerhet på arbeidsplassen, et velfungerende arbeidsmarked eller for å forebygge misbruk.

Arbeidsmiljøloven § 14.9 setter klare begrensninger på bruk av midlertidige ansettelser. Arbeidstagere skal ansettes fast. Avtale om midlertidig ansettelse kan likevel inngås i noen tilfeller. Arbeidsmiljølovens § 14.12, som omhandler innleie fra virksomhet som har til formål å drive utleie, setter klare begrensninger på virksomhetenes virkeområde. Flere tariffavtaler har bestemmelser som i praksis vil kunne hindre innleie. Dette betyr at det er stor sannsynlighet for at både Arbeidsmiljøloven og tariffavtaler er i strid med EUs vikarbyrådirektiv. Dette er også NHO sin oppfatning. Da hjelper det lite at Svein Roald Hansen viser til at ”eksperter” mener at det norske regelverket vil stå seg. Det vil nemlig avgjøres av domstolene, og ikke det norske Storting.

Fellesforbundet, Fagforbundet, El og IT, Handel og Kontor, Transportarbeiderforbundet, Arbeidsmandsforbundet og Skolenes Landsforbund er mellom de LO-forbundene som har bedt regjeringen legge ned veto mot EUs vikarbyrådirektiv. Utenfor LO har Unio i prinsippet gjort det samme. Grunnen til dette er frykt for at bestemmelsene i Arbeidsmiljøloven og tariffavtaler som regulerer adgangen til å benytte vikarer må endres. Samtidig har man sett en kraftig økning i bruken av vikarer, noe som ses på som bekymringsfullt.

Fagbevegelsen ser positivt på tiltakene som regjeringen har satt i verk mot sosial dumping, og også tiltak som planlegges satt i verk. Ved å legge ned veto mot EUs vikarbyrådirektiv vil vi sikre at Arbeidsmiljølovens bestemmelser om bruk av midlertidige ansatte kan videreføres. Det er ikke slik som Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen sier at Norge er forpliktet til å innføre direktivet. Norge har nedfelt en reservasjonsrett i EØS-avtalen.
Norges Kommunistiske Parti i Østfold støtter fagbevegelsens krav om veto. Samtidig beklager vi at Arbeiderpartiet ikke lytter til fagbevegelsen. Dette viser at Arbeiderpartiet står på kapitalens side mot vanlige arbeidsfolk. Det viser også at EØS-avtalen bør erstattes av en handelsavtale. Og ikke minst viser det at folk må samle seg om de partiene som ønsker nettopp det.

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering