(15 - 2012 - Rune Vold) Det er nå 40 år siden My Lay, et navn som har brent seg inn som selve symbolet på USAs krig mot Vietnam. Et bilde av i realiteten en normal hverdag på denne tiden i Vietnam skulle brenne seg inn i folks minner. Men 2 andre land som også USA drev krig mot og der folket led minst like mye i under denne krigen er kommet i skyggen. Det er Kambodsja og Laos. USA brøt glatt Genèvekonvensjonen der de to landene ble sikret sin nøytralitet og startet sin hemmelige krig mot dem, en massiv bombing i 10 år som verden nesten ikke visste om. En krig som enda er delvis ukjent og som hver dag 40 år etter krever sine ofre hver dag. Den alt overveiende delen av demokratiseringen fra himmelen i "kampen mot kommunismen" var klasebomber som enda i dag i titalls millioner ligger ueksplodert strødd utover de to landene. Over hvert av disse små fattige landene slapp USA mer bomber enn hele sprengkraften fra alle bomber i 2. verdenskrig, -inklusive atombombene over Hiroshima og Nagasaki.

Når det gjelder Kambodsja så er det ikke nok med at USA pumpet 2,756,941 tonn med bomber verdt over 7 milliarder $ over landet i sin skitne hemmelige og ulovlige krig og drepte en million på stedet. Nei det er mer. På samme tid lånte de penger til daværende president Lon Nol som sendte Kong Norodom Sihanouk i eksil til Nord Korea ved et kupp, og som var USAs allierte under krigen.  Det vet vi var vanlig at de gjorde i store mengder til alle diktatorer de innsatte verden over for å sette landene i gjeld. Til Lon Nol lånte de ca. 445 millioner $ som skulle brukers til landbruk og utvikling.. altså,  hør ...  I det samme landet de bombet sønder og sammen og som i dag 40 år etter har store områder det ikke kan bo mennesker eller drives landbruk på. Da  på grunn av de millioner ueksploderte "bombies" som ligger igjen etter lånegiverne.

Men det er en liten krise på gang og Hillary presser på. For USA akter ikke å hente bombisene sine hjem, og gir svært lite til den enorme oppgaven det er med å rydde opp. Men pengene de lånte til Lon Nol skal de ha igjen! Kambodsja nekter å betale diktatorgjelda og håper på en avtale med USA, men den sitter langt inne og har vært et tema i mange år. Nå har de sendt en delegasjon til USA for å prøve å snakke dem til fornuft, men det er lite sannsynlig det hjelper. Uansett har de sagt dette ikke vil bli betalt. Det er USA som burde betale milliarder i krigserstatning til Kambodsja. Men som vi vet og som Hillary sier "det kan skade det gode forholdet mellom de to land", om de ikke gjør opp for seg. Og husk nå at USA har IMF på sin side.

Det stopper heller ikke her. USA og IMF vil låne dem litt mer penger også, men Kambodsja nekter plent å ta imot. De låner de pengene de trenger fra Kina og får hjelp av dem og Vietnam til å komme seg videre. For få år siden hadde ikke Kambodsja normale veier. Vietnam tok jobben. De har bygd ut et flott moderne veinett i hele landet og ga det som gave til det Kambodsjanske folk. Kina bevilger store summer for å restaurere templene i Angkor wat som er i en kritisk tistand. Over alt der står plakater: "Founded by the peoples republic of China". Det er bare noen eksempler. Men det er selvsagt meget "bekymringsfullt" ifølge USA. De må ikke distansere og isolere seg fra verdenssamfunnet, det kan få alvorlige konsekvenser.

Den 13 Juni inngikk Kambodsja en avtale med Kina om å låne 430 millioner $. Selv om beløpet er veldig likt diktatorgjelda til USA skal beløpet ikke brukes til å betale dem, men til utbygging av damprosjekter vest i landet og investeringer i grønn tekologi. Under seremonien var Kambodsjas statsminister Hun Sen ikke snaue i sine ord og en skjønner godt symbolikken og sparket:
"Kinas framgang har ført til harmoni og framgang i hele regionen og nabolandene inklusive Kambodsja. Kinas hjelp har ikke bare hjulpet oss til å utvikle oss økonomisk og bygge ut landet, det har ikke minst hjulpet oss til å bli en selvstendig nasjon."

Nå skal det sies at Kina ikke driver veldedighet ved å gi lån, de gir dem ut fra rent forretningsmessige prinsipper og kinesiske firma er med på slep her. Uansett viser det seg at dette stort sett er en gevinst for begge parter. De blander seg ellers ikke inn i Kambodsjansk politikk og krever ikke at landet må slutte å gi gratis skolegang til sine barn, eller ta egenandeler på sykehusene fra de som daglig blir skadet av USAs bombies slik IMF gjør om de låner vi dem.

I begynnelsen av Juni var Kambodsjas utenriksminister på et 3 dager langt statsbesøk i Nord Korea. Det er et nært forhold mellom de 2 landene etter det personlige vennskapet mellom Kong Sihanouk og daværende Kim Il-sung. De har bestemt seg for å få Nord Korea ut av isolasjonen. Det meste av den pålagt på grunn av økonomisk krigføring og isolasjon fra vest, mens noe selvsagt er selvforskyldt på grunn av Juche ideologen. De har inventert Nord Korea til det neste møte i ASEAN som skal holdes i Phnom Penh i Juli. Alt er klarert med de andre medlemmene og de vil også forsøke å få en egen plass i seks-lands gruppen som forhandler om Nord Koreas atomprogram.

ASEAN er en sammenslutning av 10 land i Indokina: Kambodsja, Indonesia, Malaysia, Brunei, Singapore, Vietnam, Laos, Thailand, Myanmar og Filippinene.

Det er et normalt forhold mellom Nord Korea og alle disse landene og den siste måneden har det vært utvekslet statsbesøk på høyt plan mellom de fleste av den og Nord Korea. Blant annet har Nord Koreas fungerende president Kim Yong-nam vært på en ukes statsbesøk fordelt på Malaysia, Brunei og Indonesia. Partidelegasjoner på høyt plan er blitt utvekslet mellom Nord Korea, Vietnam og Laos.

Men der kommer også USA tuslende inn. Ifølge statsminister Lon Nol har de fått enda en "bekymringsmelding" fra USAs ambassade. Han sier han har ingen kommentarer til den. Kambodsja er en suveren nasjon og handler med og samarbeider med dem de selv ønsker og inviterer hvem de vil til sitt eget land. Forøvrig kommer damen selv også til dette møtet. Men Hillary Rodham Clinton må nok bare finne seg i å sitte ved samme bord som representanter fra Nord Korea.

Vi kjenner imperialistene på gangen. Krigsforbryterne går fri og driver utpressing av sine ofre. Mens de fører nye kriger og planlegger flere.

Vietnamkrigen er i realiteten ikke slutt, den pågår og vil pågå i årtier for folket i Vietnam, Kambodsja og Laos som lever med millioner bomber som hver dag eksploderer rundt seg, og en forgiftet natur som bringer tusener av barn til verden som krøplinger uten en framtid som fullverdige mennesker.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

vietnam

kambodsja

usa


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering