• Hjem
  • Politikk
  • Krise i ledelsen av «Stasi-minnet», Berlin, høsten 2018
Fra Stasiminnet i Berling							REUTERS/Fabrizio Bensch
Fra Stasiminnet i Berling REUTERS/Fabrizio Bensch

Krise i ledelsen av «Stasi-minnet», Berlin, høsten 2018:  


Bakgrunn: Hubertus Knabe, (f 1959 i Unna, Nordrhein-Westfalen) er opprinnelig vest-tysk statsborger og var talsperson for De Grønne i Bremen. Etter at DDR ble annektert i 1990 ble han fra 1992 til 2000 ansvarlig for «stasi»-arkivene. Fra 2000 ble han direktør for Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen, der han lot «SED-ofre og tidsvitner» vise gjester rundt i fengselet som nå var omgjort til «minnested for stalinismens ofre». Som historiker ble han ofte kritisert for manglende kildekritikk. Mange sa han ofte kom med påstander, som kun ble underbygget av ensidige kilder og «misjonær iver». 


I dagens Tyskland er det etter 1990 vanlig å omtale «forfatningsfiender» som «høyre- og venstre-ekstremister eller sidestille «stalinister» og «nazister». Sentralt i den «sosial-liberale» ideologien er å påvirke konsensus i andre land med primitiv tale, som i å skjønnmale 2 %-målet til Nato eller den norske regjeringens nei til forbud mot atomvåpen fordi det «er en trussel» mot USA-Nato-strategien om å kontrollere verden med overlegen våpenmakt. 


Primitiviteten viser hvordan borgerlig demokrati undergraves, mens kapitalens sentraliserte økonomi-makt forsvares for enhver pris. Privat storfinans og militær-industrielle tar i bruk overstatlige organ når antikommunistiske og antisosialistiske fiendebilder holdes ved like med ulike tiltak. Et av dem er «minnestedet for stalinismens ofre» i Berlin. I det tyske kommunist-partiets avis «Unsere Zeit» («Vår tid») finner vi imidlertid noen motforestillinger.   
NH (dkp), 5/10-2018: Knabe må gå. Om Stasi-minnested, som nå er uten leder. 


«Endelig er vi kvitt Hubertus Knabe, den såkalte historikeren, kommunisthateren og fanatiske DDR-dødaren. Også visedirektør i Knabes beryktete «Stasi-minnesmerke» i Berlin, Helmuth Frauensdorfer, tvinges til å gå av.  


Først og fremst skoleklasser sluses inn i Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen. Så visst ikke for å belyse sannhet, for her er all kritisk tenkning ute og erstattet med ensidig og helt forvrengt historie-fortelling om hvordan institusjone i ministeriet for DDRs statssikkerhet faktisk virket i en bygning som internerte antisovjetiske aksjonister fra Hitlers undergang og framover under den kalde krigen. Her presenterte Knabe & co DDR som et skrekkvelde. Alt tyder dessverre på at det vil de fortsette med også etter Knabes avgang.   


For direktørene er ikke tiltalt for politisk ensretting og historieforfalskning. De to herrene fikk heller ikke sparken, fordi Siegmar Faust var høyre-ekstrem Afd-sympatisør, som i årevis har opptrådt som «tidsvitne og offer» som førte gjester gjennom «redselskabinettet». Faust kunne forsikre at han i Hohenschönhausen ikke var den eneste med antisovjetiske holdninger blant ex-DDR-dissidenter. Tidlig på 1990-tallet var han en av dem som hjalp Margot Pietzner, den beryktete SS-vakten i KZ-Sachsenhausen og KZ Ravensbrück, slik at hun fikk erstatning på 64 350 DM for sin soning etter 1945. 


For Knabe og Frauendorfer ble heller ikke sparket fordi tette bånd mellom lederen av stasi-minne-foreningen, Jörg Kürschner og partiet AFD ble kjent. Kürschner er for øvrig en kjent skribent for kontroversielle tyske ultra-høyre-tidsskriftet «Junge Freiheit». 


Nei, de ble sparket på grunn av elendig arbeidsmiljø og Frauendorfers trakasserier av ansatte kvinner over år. Selv Knabe skal ifølge «Der Spiegel» «ha ytret seg inadekvat overfor de samme kvinnene». «Hvitvaskeren» Knabe, som ellers er kjent for å kvitte seg raskt med folk han ikke har nytte av, ter seg vel slik for å vise at han ikke legger vekt på Frauendorfers feil».


Kilde: Unsere Zeit, protokoll fra bystyrets behandling av oppsigelsene i Berlin

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering