• Hjem
  • Politikk
  • Halden kommune tenker nytt - millionbiler til alle
Illustrasjonsfoto fra Fredriksten festning i Halden 																					Foto : Berit Roald / SCANPIX
Illustrasjonsfoto fra Fredriksten festning i Halden Foto : Berit Roald / SCANPIX

Halden kommune har satset stort på innovasjon og nye løsninger i flere år. Automatiske gatelys, smartbenker og nå sist elektriske biler tilgjengelig for alle. Som først ut i Norge kan alle innbyggere i Halden fritt låne kommunens elbiler. Og det er ikke hvilke som helst biler som lånes ut. 


Geir Skjæret


Ved siden av mer ordinære Nissan Leaf og Volkswagen e-Golf har kommunen også skaffet to Jaguar I-Pace med 400 hestekrefter. Førti biler er allerede leaset og flere skal det bli om det går slik kommunen vil. Dette er både økonomisk, miljøvennlig og et inkluderende tilbud for alle. Kommunen selv kaller det et kinderegg av fordeler.


Halden kommune har satt seg høye mål om å være Norges mest innovative og fremtidsrettede kommune. For å nå et slikt mål har de startet en rekke prosjekter under programmet Smart City Halden. Programmet skal legge til rette rette for forskning, utvikling og innovasjon for en bærekraftig samfunnsutvikling. Blant prosjektene kommunen har startet er adaptiv gatebelysning som lyser når det er behov for det, smartbenker hvor du kan lade mobiltelefonen, e-lås i kommunale boliger og fra 1. februar utlån av elsykler og elbiler til kommunens innbyggere.


Som en av kommunene i Norge med minst kontroll på økonomien har det vært nødvendig å ta grep. I 2012 var økonomien i Halden så dårlig at kommunen ble satt under statlig økonomisk kontroll. Med flere hundre millioner i gjeld hadde kommunen vært en soleklar favoritt for Luksusfellen på TV3. I tillegg til flere statlige midler, gunstigere renter, redusert antall ansatte, færre tjenester, samt økte gebyr-  og skatteinntekter fra innbyggerne har kommunen klart å snu trenden. Planen videre er å kutte ned på bilparken og driftsutgiftene til denne. Det skal de gjøre ved å lease et førtitall elbiler, hvorav to er biler til trekvart million hver. Ikke nødvendigvis et råd økonomene på Luksusfellen oftest gir til sine deltagere.

Les mer i Friheten.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering