AP Photo/Charles Dharapak, File
AP Photo/Charles Dharapak, File

Daniel Everett Hale, tidligere ansatt i National Security Agency (NSA), er tiltalt etter spionasjeloven for å ha lekket informasjon om amerikanske krigsforbrytelser.

Den tidligere etterretningsoffiseren Daniel Everett Hale (31) ble arrestert i Nashville 9. mai. Han er anklaget for flere brudd på spionasjeloven. Tiltalen er veldig lik den Chelsea Manning fikk, da hun lekket opplysninger til WikiLeaks om amerikanske krigsforbrytelser i Afghanistan og Irak. Hale risikerer opptil 50 år i fengsel.

I oktober 2015 publiserte The Intercept en artikkelserie på åtte deler, kalt «The Drone Papers», basert på en anonym kilde. The Intercept selv nekter naturlig nok å kommentere saker knyttet til identiteten til anonyme kilder. Nå mener amerikanske myndigheter at kilden var Daniel Everett Hale.

Som etterretningsanalytiker var Hale i Afghanistan fra 2011 til 2013. På Bagram Airbase deltok Hale i identifiseringen av drapsmål. Han var sikkerhetsklarert for topphemmelig informasjon. Tilbake i USA i 2013 begynte Hale å uttalt seg offentlig mot den nasjonale etterretningsstaten og dronekrigene ført av både Obama- og Trump-administrasjonen. Han talte på konferansen Drone Summit i Washington, DC i november 2013 og deltok i protester utenfor Det Hvite Hus i 2014.

To dronedrapsprogram

Avsløringene i The Intercept viste at USA styrte to dronedrapsprogram, ett av Pentagon og ett av CIA – under påskudd av å føre «krig mot terror». Utpekte personer i Pakistan, Afghanistan, Jemen, Somalia og Irak ble forsøkt drept i målrettede droneangrep.

Den endelige drapsordren ble signert av president – og fredsprisvinner -  Barack Obama selv. Innenfor en frist på to måneder ble det amerikanske militæret autorisert til å gjennomføre drapet. Blant detaljene som ble avslørt i de lekkede dokumentene er at 90 % av menneskene drept i de kriminelle droneangrepene ikke var de utpekte personene. Stort sett var det altså uskyldige sivile som ble drept.

Et angrep på pressefriheten

"Alle som bryr seg om pressefrihet bør avvise regjeringens opprørende angrep på varslere, noe som økte dramatisk under president Barack Obama, og har eskalert videre under Donald Trump. Angrepene rettes mot de som jobber hardest for å holde regjeringen ansvarlig for maktmisbruk og for å beskytte vårt demokrati", sier James Risen, direktør for Press Freedom Defense Fund, som mener tiltalen er misbruk av spionasjeloven.


Kilder:

«USA tiltaler varsler som avslørte Obamas dronedrapsprogram», wsws.org 13.05.19, «The Drone Papers», theintercept.com 15.10.15, «Statement on the Indictment of Alleged Drone Strike Whistleblower», Press Freedom Defence Fund 09.05.19

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering