I New York, USA kan man se digitale plakater med kostnaden for Irak-krigen. Allerede i 2004 viste den 134,5 millarder dollar, og har siden økt med 177 millioner per dag.																	AP Photo/ U.S. Newswire, Anders Krusberg
I New York, USA kan man se digitale plakater med kostnaden for Irak-krigen. Allerede i 2004 viste den 134,5 millarder dollar, og har siden økt med 177 millioner per dag. AP Photo/ U.S. Newswire, Anders Krusberg

Med USA i spissen har de såkalt «liberale demokratiene» drept og skadet millioner av mennesker, angivelig for å fremme demokrati og menneskerettigheter og bekjempe terrorisme. 


«Enkelte vestlige makters utenrikspolitikk synes å bygge på en vrangforestilling om Vestens moralske prektighet» … «Vesten stiller større, rettslige moralske krav til andre enn til seg selv.» Kåre Willoch på Høyres landsmøte 18.03.19.En fersk FN-rapport avslører at USA, NATO og afghanske regjeringsstyrker de tre første månedene av 2019 har drept flere sivile afghanere enn Taliban og andre opprørsgrupper. «– Et sjokkerende antall sivile blir fortsatt drept og lemlestet hver eneste dag», ifølge FNs spesialutsending til Afghanistan. «– Regjeringsstyrkene og deres støttespillere må innføre strakstiltak for å redusere økningen i antall drepte og lidelsene som forårsakes av flyangrep og bakkeoperasjoner», krever FNs mann.Til dette sier talsmannen for USAs styrker, oberst Dave Butler: «– Vi forbeholder oss retten til selvforsvar.» Det er altså sivile afghaneres ansvar at de drepes av utenlandske soldater på egen jord. 


Tragedien i Afghanistan
11. september 2001 ble USA utsatt for flere terrorangrep. Det daværende Taliban-styret i Afghanistan ble anklaget for å være et støtteapparat for terroristene. Angrepene i USA er de eneste som har utløst artikkel 5 i Atlanterhavspakten, og slik ble tolket som et angrep på alle NATOs medlemsland. Dette er årsaken til at Norge har kriget i Afghanistan siden 2001, og deltatt med mineryddere, spesialsoldater, transportfly og F16-fly. Den endeløse krigen har fått mange afghanere til å velge Taliban fremfor en afghansk regjering som kun sitter ved makten pga. massiv militær støtte fra USA, Isaf, NATO og … Norge. I dag er ca. 60 norske militære i landet, fordelt på stabsoffiserer og spesialstyrker. Etter 18 år med krig er Taliban på frammarsj og kontrollerer nå rundt halvparten av landet. 


Krig for å fremme menneskerettigheter
På regjeringen.no finner vi en redegjørelse fra 2012 om hvorfor Norge er i Afghanistan. Her heter det: «Hele verden ble sjokkert over de svært alvorlige bruddene på grunnleggende menneskerettigheter, som blant annet systematiske overgrep mot kvinner, utelukkelse av jenter og kvinner fra utdanning og offisielt liv, offentlige utenomrettslige henrettelser, forbud mot fjernsyn og andre moderne kommunikasjonsmidler.» At menneskerettighetssituasjonen kunne legitimere krig ble imidlertid imøtegått av en norsk Afghanistan-ekspert.Allerede i 2008 rykket seniorforsker Arne Strand ved Chr. Michelsen Institutt (CMI) ut mot skrekkbildet som ble tegnet av Taliban-styret. Han avviste at de gjorde seg skyld i verre overgrep mot sivilbefolkningen enn det Vestens allierte hadde gjort. «- Det lar seg ganske enkelt ikke dokumentere», sa Strand. Han mente norske politikere desinformerte opinionen om situasjonen i landet.18 år etter at det USA-initierte hevntoktet startet har afghanerne minimalt med menneskerettigheter, og sikkerhetssituasjonen er prekær.


Krigenes egentlige kostnad
I november kom tall som viste at mellom 480.000 og 507.000 mennesker er døde som følge av USAs krigføring i Afghanistan, Pakistan og Irak siden 2001, av disse er ca. 250.000 sivile. Det er sannsynlig at mange ganger flere er døde som en konsekvens av krigene, på grunn av underernæring, skadet infrastruktur og miljøødeleggelser. 21 millioner afghanere, irakere, pakistanere og syrere lever som krigsflyktninger og internt fordrevne, under svært vanskelige forhold.Dette ifølge «Costs of War»-prosjektet ved Brown University, som siden 2011 systematisk har samlet inn data om den amerikanske krigføringen. USA alene skal ha brukt nesten 6 milliarder dollar på krigene, i tillegg kommer alle kostnadene som de allierte har bidratt med. Den egentlige prisen for krigene betales imidlertid av menneskene på bakken, i form av døde, sårede og ødelagte liv i flyktningeleirene.

Les mer i Friheten.

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering