Idar Helle er nestleder i Nei til EU. Han er også utreder i  De Facto. Helle er utdannet historiker.									Foto: Terje Bjørlo/Friheten
Idar Helle er nestleder i Nei til EU. Han er også utreder i De Facto. Helle er utdannet historiker. Foto: Terje Bjørlo/Friheten


På et åpent møte i regi av Østfold Nei til EU, snakket Idar Helle om Den Europeiske Arbeidsmyndigheten, ELA. Det var Thyssen, som er EUs kommisjonær for sysselsetting og sosiale spørsmål, som lanserte EUs sosiale søyle (The European pillar of soscial rights) i ett møte i Sverige i 2017. 


ØKENDE FORSKJELLER
Helle pekte på at det var viktig å se på historien. Det er store og økende forskjeller når vi ser på sysselsetting, lønnsnivå, arbeidsvilkår og sosiale rettigheter mellom øst/sør og nord/vest. Vi har en omfattende arbeidsmigrasjon og utnytting av utsatte og uorganiserte arbeidere.. Resultatet er sosial dumping, lønnsnedslag og arbeidslivskriminalitet. Dette ødelegger arbeidsmarkedet, svekker fagbevegelsen men også de seriøse bedriftene. Mange som ligger nederst på lønnsstigen har ikke hatt reallønnsvekst på mange år, dette gjelder både i Norge og i mange EU-land, ja noen har faktisk hatt reallønnsnedgang. Hvorfor har ikke motstanden mot dette vært større i EU, spurte han, og pekte på at de gule vestene på mange måter er en reaksjon på de økende forskjellene.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering