Forsvaret sender tirsdag et Hercules transportfly med 60 norske soldater fra Gardermoen til Mali for deltakelse i FNs fredsbevarende styrke MINUSMA. Soldatene skal forsøke å skape stabilitet i et land som ødelegges av separatister og terrorgrupper. 		Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Forsvaret sender tirsdag et Hercules transportfly med 60 norske soldater fra Gardermoen til Mali for deltakelse i FNs fredsbevarende styrke MINUSMA. Soldatene skal forsøke å skape stabilitet i et land som ødelegges av separatister og terrorgrupper. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Norske soldater har reist til Mali på FN-oppdrag for å bekjempe terrorister. Opprøret i Mali er en konsekvens av Libyakrigen. Det pågår også en kamp om Malis naturressurser, der den gamle kolonimakten Frankrike har store interesser.


60 norske soldater har reist på FN-oppdrag til Bamako i Mali. Norge bidrar med et Hercules-fly som skal frakte personell og last rundt i landet. Den norske leiren i Bamako - Camp Bifrost - brukes av både norske og flernasjonale styrker. Norge bygget leiren og drifter den. At dette skjer i regi av FN gjør at nordmenn flest aksepterer oppdraget. Det er imidlertid grunn til å stille seg kritisk til at norske soldater sendes til Mali. Dette kan ikke kalles «et fredsbevarende oppdrag», selv om Forsvaret selv omtaler det slik. Det er ingen fred å bevare der soldatene kommer. Den politiske situasjonen i Mali er svært kompleks, og det er ingen utsikter til at dette oppdraget kan løses militært. Det viser utviklingen siden 2013. MINUSMA - United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali – regnes for å være verdens farligste FN-oppdrag. I 2018 registrerte FN 235 angrep mot FN-styrkene. 15 000 FN-soldater har hittil ikke greid å få kontroll over Mali, og 122 personer fra FN styrken har blitt drept siden oppdraget startet i 2013. Norge har deltatt siden starten, men den nye kontingenten soldater betyr en opptrapping av engasjementet fra norsk side.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

FNs

libyakrigen

mali


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering