• Hjem
  • Politikk
  • «Firerbanden og Gorbatsjov», Sovjetunionens forfall
Medlemmer i Politbyrået stemmer for å fjerne Andrei Gromyko (nederst i midten) som Sovjetpresident 1. oktober 1988. Mikhail GOrbachev nederst til høyre ble ny statsleder. Resten er forran fra venstre Nikolai I. Ryzhkov; Gromyko; Gorbachev; second row: Viktor M. Chebrikov; Vitaly I. Vorotnikov; Lev N. Zaikov; back row: Alexander N. Yakovlev; Nikolai N. Slyunkov																									AP Photo/Boris Yurchenko
Medlemmer i Politbyrået stemmer for å fjerne Andrei Gromyko (nederst i midten) som Sovjetpresident 1. oktober 1988. Mikhail GOrbachev nederst til høyre ble ny statsleder. Resten er forran fra venstre Nikolai I. Ryzhkov; Gromyko; Gorbachev; second row: Viktor M. Chebrikov; Vitaly I. Vorotnikov; Lev N. Zaikov; back row: Alexander N. Yakovlev; Nikolai N. Slyunkov AP Photo/Boris Yurchenko

Valentin M Falin er sekretær i Sukps sentralkomité. Han regnes også som «Tysklands-ekspert» og deltar i prosessen som fører til avtalene om nedrustning og «tysk samling» på slutten av 1980-tallet. Nato-land med USA i spissen ignorerer og bryter ifølge Falin intensjonene i det sentrale i avtalene fordi Nato ikke følger opp og i stedet ekspanderer østover til der vi er idag: 
Krav om 2 % i opprustning i alle Nato-land. Opprustning i hele Nato-beltet som siden 1990 er etablert rundt det største landet i tidligere Warszawa-pakten og Nato-lands nei til forslag i FN å fordømme bruk av atom-våpen. 3. april 2016 feirer Valentin Mikhailovitsj Falin 90 år. Han kjenner mange irrganger i internasjonal og nasjonal sovjetisk politikk. Fra 1971 til 1978, er han Sovjetunionens ambassadør i BRd; forbundsrepublikken Tyskland. Så er han i 4 år 1. nestleder i SUKPs institutt for internasjonal informasjon. Ii 1982 blir han avsatt som politisk observatør for «Novosti» og leder av nyhetsbyrået APN. Under «perestrojkaen» blir han igjen sekretær og leder av internasjonal avdeling i SUKPs sentralkomité, 1989-1991. Vi har oversatt et intervju med ham 1) og en kommentar til intervjuet 2).


1) Valentin M Falin, 15/12-16: «Mikhail Gorbatsjov er som en barkbille for landet vårt». 
- Valentin Mikhailovitsj, det er alt 25 år siden Sovjetunionens sammenbrudd. En utbredt oppfatning kulminerer i uttalelsen: «Gorbatsjov er skyld i alt». Men er det virkelig slik? Er siste generalsekretær i SUKPs sentralkomité, Sovjetunionens første og siste president skyld i alt? Eller kan også en annen person ha like mye skyld i det som fører Sovjetunionen fram til akkurat det resultatet vi fikk i 1991 med oppløsningen av Sovjetunionen?

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering