Innfødt nordamerikansk indianer- en urinnvåner
Innfødt nordamerikansk indianer- en urinnvåner

Urfolkene i Amerika, inuitter og indianere, stammer fra Asia. De innvandret over landbroen ved Beringstredet under siste istid (da havnivået var lavere). Innvandringen skjedde for 15 000 - 30 000 år siden. Etterpå da isen smeltet, migrerte folk gradvis sørover, helt til sør i Sør – Amerika. Tidsskjemaet for denne migrasjon er noe usikker. Inuittene (eskimoer) lever i nordlige Russland, Alaska, nordlige Canada og på Grønland. De er fåtallige, antall inuitter i dag er 137 000. Og de levde i utkanten av kontinentet og ble ikke samme desimering til del som indianerne. 


Christoffer Columbus (1451 – 1506) blir kalt Amerikas oppdager (Noe han ikke var, Leiv Eiriksson var første europeer i land på Newfoundland år 1000). Columbus var født i Genova i nåværende Italia og var handelsmann og oppdager. I 1492 seilte han over Atlanterhavet i den hensikt å finne India. Han nådde de vestindiske øyer, Bahamas, Haiti og Cuba. Innbyggerne kalte han indianere, fordi han mente å ha kommet til India. Columbus seilte under spansk flagg.                                                                                                                                                                                                                     
Den som Amerika er oppkalt etter er ikke Columbus, men en annen italiener, Amerigo  Vespucci. Han nådde Brasil under en sjøreise i 1501 – 1502. Da han fortalte om sin reise ble europeerne klar over det nye kontinent i vest.                                                                                                                          
De som for alvor skulle kolonisere Amerika var Spania, Portugal, England og Frankrike. De mest kjente og beryktede er de spanske conquistadorene. Navn som Cortéz og Pizarro er velkjent. Hernán Cortéz erobret Mexico. Aztekerne, urbefolkningen, ble nedkjempet og utryddet. Francisco Pizarro erobret områder i Sør – Amerika. Her ødela spanjolene den rike inka – kulturen. 

  
 

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering