Siste melding: US-krigsskip som USS Donald Cook samles i det østlige Middelhavet. Foto:  U.S. Navy.  
 Siste melding: US-krigsskip som USS Donald Cook samles i det østlige Middelhavet. Foto:  U.S. Navy.  

USA utnytter et angivelig giftgass-angrep til nye krigstrusler. 

US-krigsskip som USS Donald Cook samles i det østlige Middelhavet. Det pågår en farlig eskalering. Trusler mot Syria er ikke alt. Et ikke eksisterende angrep med kjemiske våpen skal være påskudd for et nytt militært angrep mot Syria. Kanskje går det langt utover akkurat det; Påskuddet skal bare tjene selve angrepet.

Alle som følger med på utviklingen i Syria vet: Den syriske regjeringen har ikke den minste grunn til å angripe sivile i Douma eller andre steder med kjemiske våpen. Russland og Syrias regjering krever eksperter fra OPCW for å undersøke på stedet. For krigshissere i USA er det gift.  

Utviklingen i Douma viser at jihadistene er på defensiven. Jaisj al-Islam; «Islams armé» gikk etter lengre forhandlinger inn på en avtale med Syrias regjering. Implementering av den var i gang og busser med jihadister og familier var på vei til Jarabulus, da jihadistene brøt avtalen og begynte på ny å skyte granater og raketter mot boligområder i Damaskus. Regjerings-styrkene gikk til angrep. Natt til søndag 8/4 overkjørte regjeringshæren forsvarsstillinger til Jaisj al-Islam på brei front i Douma. Da ble angivelig sivile angrepet med giftgass. Jaisj al-Islam har ikke noe å sette inn mot regjeringsstyrkene og ber om våpenhvile, som igjen setter avtalen om tilbaketrekking på dagsorden.

Et angrep mot sivile fra regjeringsstyrkenes side ville vært absurd. Det som ikke er absurd er et iscenesatt angrep eller bare påstanden om et angrep for å få USA på banen. De trengte ikke en gang et giftangrep. For USA og alle som vil fjerne Assad er framgang for regjeringen den siste dråpen i begeret, men for dem som slåss for Assad er det en ny seier, for USA er det en seier for mye.  

Med eller uten FN sier USAs Nikki Haley. Uansett vil USA aksjonere. Alle muligheter skal være åpne sier hun beroligende, mens hun truer Syria, Russland og Iran. US-president Trump har møblert regjering for krig. Utnevnelse av krigshaviluken Bolton var det siste skrittet.

Dreieboka for påstått bruk av kjemiske våpen har en svakhet: Jihadistene ba allerede søndag 8/4 om våpenhvile. Men det gjør det mulig undersøke hva som skjedde på stedet altfor raskt for dem som bare trengte et påskudd til krig. Resultatet er åpenbart. Et angrep med kjemiske våpen fant ikke sted, men er fritt oppspinn. På russiske medier meldes at saniteten deres har undersøkt pasienter på et sykehus i Douma. Der fant de ingen symptomer på forgiftning.

Russlands FN-representant har nok en gang understreket at et angrep på Syria som truer de russiske troppenes sikkerhet, vil få konsekvenser. Men er det nok til å hindre et US-angrep?

Manfred Ziegler, uz, 13/4-2018. Oversettelse, Per Lothar Lindtner, 14/3-18              

Karin Leukefeld, Damaskus, og André Scheer, Berlin, Junge Welt, 13/4-18: I påvente av USA-angrepet. Syria forbereder seg. Øst-Ghouta helt befridd. Tropper framme ved åstedet for angivelig gift-angrep.

Etter at US-president Donald Trump og andre vestlige topp-politikere truet Syria, har folk i flere dager regnet med en US-ledet angrepsbølge. Troppene er i alarmberedskap, men ikke noe har hendt til nå. Syrias president Bahar al-Assad advarte torsdag 12/4-18 mot «militær- angrep fra Vesten mot Syria bare vil øke labiliteten i regionen og bringe fred og sikkerhet i verden i fare».

Regjeringstropper fikk ifølge russisk informasjon kontroll med byen Douma og dermed hele regionen Øst-Ghouta, 12/4. Ikke langt fra Damaskus var området i årevis kontrollert av «den islamske armé» og andre jihadist-grupper. Ifølge franske AFP overga de siste krigerne tyngre våpen til russisk militærpoliti, mens lederne ble evakuert sammen med tusenvis av jihadister i retning nord. Libanesiske Al-Mayadeen-TV meldte samtidig at syriske enheter ankom lands-byen Sakba, der «de hvite hjelmene» som er alliert med islamistene, gjorde video-opptak av et angivelig giftangrep. Syrias regjering har også invitert OPCW, organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, for å gjøre sine undersøkelser på stedet.      

 

 En vaktpost i det befridde Øst-Ghouta: En syrisk soldat foran ruiner av landsbyen Djobar. Foto: Omar Sanadiki/ Reuters.

US-president Trump relativerte twitter-truslene sine tidligere. Torsdag 12/4 skrev han at «han aldri sa når angrepet på Syria finner sted. Det kan komme meget snart og ikke så snart». Men Frankrikes president Emmanuel Macron helte mer olje på bålet ved å si at «regjeringen hans har bevis på bruk av giftgass fra den syriske regjeringen i Douma». Macron uttalte seg i et intervju med TV-stasjonen TF1 og LC1: «Så snart all foreliggende informasjon bekreftes, vil det treffes beslutning om en militærinnsats». Også Saudi-Arabia og Australia meldte om sin beredskap til å delta i angrep på Syria. UK-statsminister Theresa May ga instruks om å legge u-båter, stasjonert i Middelhavet, utenfor Syria-kysten. Tysklands kansler Angela Merkel sa at »Tyskland ikke vil delta i et militær-angrep». Likevel er Tornadoer og AWACS-overvåking fra det tyske flyvåpen fortsatt i Syria og vil hjelpe med sine data til aggresjon mot Syria.  

Irans nyhetsbyrå Fars rapporterte 10/4 med henvisning til lokalmedier at Syrias regjerings-styrker hadde arrestert britiske militære i Øst-Ghouta; «Krigere og agenter som hadde operert for Israel, Jordan og Nato hadde sittet fengslet i regionen og ble ifølge tyrkisk mekling frigitt til Idlib». Syrias regjering eller armé bekrefter ikke rapporten. Men den bygger på utsagn fra buss-sjåfører som deltok i evakuering av krigerne fra Øst-Ghouta. De sa i samtale med Junge Welt, at under første transportbølge i mars var det minst 2 busser med utenlandske krigere på vei til Idlib som ikke ble kontrollert.

Karin Leukefeld, Damaskus/ André Scheer, Junge Welt, 13/4-18, oversettelse, Per Lothar Lindtner, 14/4-18.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering