(Asbjørn Hortman  - nettutgaven - april 2011) Hva skal nå dette bety? Følg med, snart kommer løsningen.

Dette skal liksom være en kommentar til Kjell Nicolaisens innlegg Konspirasjonsteorier den 21. mars. Han skriver blant annet: Jeg hadde en onkel som var Moskvatro kommunist. Ifølge han var Stalin nærmest en koselig barnehageonkel…

Han var inne på noe, onkelen din. For, vet du hva Stalin ble kalt i USA under Den andre verdenskrig? Uncle Joe! På den tiden nøt Stalin en enorm popularitet i Amerika. I 1942 ble han til og med kåret til Årets navn i USA. Det var på den tiden da Den røde armé, med Josef Stalin som øverstkommanderende, stanset de fascistiske millionarméenes framrykking over de russiske steppene, og senere tvang dem til retrett.

Ved de første valgene etter krigen gikk kommunistene voldsomt fram i hele Europa. Ved Stortingsvalget i 1945 fikk NKP 11 prosent oppslutning, og 11 representanter på Stortinget. I Frankrike og Italia var ”faren” overhengende for at kommunistene skulle komme i regjeringsposisjon. En medvirkende årsak til dette var nok Sovjetunionens anseelse, i tillegg til at kommunistene var ledende i motstandskampen i de tyskokkuperte land.

De herskende kretser i vest ble lamslått av skrekk, noe måtte gjøres. Den kalde krigen kom, og snart var Sovjet forvandlet en konsentrasjonsleir, og sjefen sjøl utnevnt til erkeslyngelen.

Josef Stalin døde den 5. mars 1953, altså for 58 år siden, likevel har aldri Stalin vært så aktuell som i vår tid. Det er i dag ingen skribent som tør å si noe negativt om Hitler uten å ta med Stalin i samme setning.

Ja, jeg er blant de som blankt avviser påstanden om at Stalin skulle være personlig ansvarlig for titalls millioner menneskers død. Av den enkle grunn at det foregikk en befolkningseksplosjon i Sovjet på 1930-tallet. Fra 1926 til 1939 økte folketallet i Sovjet med 42,6 millioner. Industriproduksjonen ble mangedoblet, takket være Stalins vellykkede 5-årsplaner. I 1931, altså før Hitler kom til makta, sa Stalin at ”vi ligger 50 til100 år bak de mest utviklede nasjonene. Denne avstanden må vi ta igjen i løpet av 10 år, ellers blir vi knust.”

Det gikk nøyaktig ti år før Hitler gikk til angrep, og led nederlag. 1500 fabrikker, som hadde produsert traktorer og ploger, ble demontert og fraktet bak Ural. Her ble de gjenoppbygd, og begynte å fabrikkere tanks og kanoner. Rødearmistene var vel utrustet, da de gikk til stormangrep under kampropet ”Za Rodinu- za Stalina – for Fedrelandet – for Stalin.”

Etter krigen mente vestlige observatører at Sovjetunionen ville trenge 30 år for å komme på fote. Slik gikk det ikke, allerede i 1948 var industriproduksjonen på førkrigsnivå, mens landbruksproduksjonen nådde 1940-nivået to år senere.

Tidens Stalinfobi lar seg lett forklare. Han nyter en enorm popularitet i dagens Russland. En av de ledende russiske TV-kanalene ba seerne kåre tidenes russer blant 500 kandidater. Sjøl om Stalin var georgier, fikk han delta. Til arrangørenes store fortvilelse ble Stalin kåret som den mest populære russer i det 20. århundret.

Mange ble henrettet, spesielt i årene 1937 og 1938. (Pravda den 4. des. 2009 det totale antallet i tidsrommet 1921-1953 til 799455) Men, arrestasjoner, rettergang og domsavsigelser skjedde utenfor partiets kontroll. Dette lå under NKVD – innenriksdepartementet.. Og her regjerte sadisten Nikolai Jezhov. Det står mye om denne personen på nettet. Blant annet at han var ansvarlig for 681692 dødsdommer i årene 1937-1938. Nøyaktig det samme antallet som framkommer i nevnte utgave av Pravda!

Fremdeles med Pravda som kilde, så rettet Stalin og Molotov den 10. november 1938 en flengende kritikk på måten NKVD ble ledet på under Jezhov. Kort tid senere ble han avsatt, tiltalt, dømt til døden og henrettet.

Jeg har ingen yrkeskarriere å tenke på, så jeg frikjenner herved Josef Stalin!

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering