(Knut Eide - nettutgaven - juli 2011) I Trondheim foregår for tiden en aksjon som virkelig fortjener både vår og den øvrige medias oppmerksomhet. Utenfor Vår Frue kirke i byen har 18 iranske flyktninger siden den 21. juni aksjonert i et telt for å få varig opphold i Norge.

Alle sammen har fått avslag på opphold her i landet. Byen og landsdelens største avis, den mørkeblå Adresseavisen, har typisk nok vært meget taus om disse iranske flyktningene og deres aksjon. Men Friheten har nylig hatt en samtale med aksjonistene for å høre mere om denne aksjonen og disse flyktningenes bakgrunn. Flere av iranerne viste seg ikke uventet også å være kommunister og medlemmer av det iranske kommunistpartiet. Disse, i likhet med de fleste av teltaksjonistene, måtte flykte fra presteskapets Iran på grunn av sin politiske tilhørighet og politiske aktivitet. Kun fengsling, tortur og garanterte dødsdommer ventet hvis de nå måtte returnere til sitt hjemland. Frihetens utsendte fikk også opplyst at det nå faktisk blir henrettet ca. 19 personer med henging hver eneste dag i Iran.

En fortvilt situasjon

Ingen av disse 18 iranerne har fått eget person nummer eller fått innvilget noen arbeidstillatelse i Norge, tross at flere nå har vært mange år her i landet. Av de intervjuede flyktningene i dette teltet kan for eksempel nevnes disse:

Hamed Mokri, (4 år i Norge.) Seyed Ahmad Hashemi, (Lege.) (over 8 år i Norge.) Yousef Javidi, (snart 8 år i Norge.) Mohsen Babelahi, (3 år i Norge.) Sirvan Fatuhi, (3 år i Norge.) Rozhman Piran, (2 år i Norge.) Porya Bahrami og Maryam Marzban, (henholdsvis 6 mnd. og 4 år i Norge.) Flere andre av disse iranerne hadde også opptil 7 års opphold i Norge. Det sier seg selv at den fortvilte situasjonen disse flyktningene lever under i dag, med trusselen om hjemsendelse til den sikre død når tid som helst ikke er en såkalt rettstat som Norge verdig. Aksjonistene selv sier at de vil fortsette denne protesten i Trondheim inntil norske myndigheter kommer med et positivt svar på deres søknad om oppholdstillatelse. NKP og Friheten henstiller derfor til de ansvarlige norske departementer og myndigheter om at situasjonen for disse, og andre flyktninger i samme situasjon, blir løst på en god og positiv måte for de involverte snarest mulig. Slik seigpining av flyktninger som nå foregår her i landet er hinsides all fornuft og menneskelig empati. Vi ønsker derfor alle iranske teltaktivister og deres familier lykke til i deres videre og rettferdige kamp for å få lovlig opphold og arbeid i Norge.

Aksjonistenes telt er godt synlig i bybildet i Trondheim

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering