NTB scanpix
NTB scanpix

Siden 2014 falt Deutsche Banks aksjekursen over 50%. Europas største bank er i permanent krise. Går banken overende, vil det trekke hele det internasjonale finans- systemet ned i dragsuget.

Banken gikk i fjor 12 milliarder kroner i underskudd (etter over 60 milliarder i 2015!). Investorer er i ferd med å trekke seg ut. Banken har akutt behov for ny kapital. Det ytterlige aksjefallet tidligere i mars var utløst av at banken dagen før offentliggjorde at de vil trykke opp 687, 5 millioner nye aksjer. 

Banken har vært i krise i mange år. Det er 3. gang banken henter inn penger siden 2013, men krisa har likevel akselerert. Bankens ledelse legger hele tida fram planer om restrukturering som de så endrer på underveis. Dette vitner om panikk. Siste årene har tusenvis av jobber blitt kutta, lønningene er reduserte, og ledere skifta ut. Banken er også hardt bøtelagt for sin rolle under finanskrisa i 2008 og hvitvasking av russisk penger.

Wall Street skjelver i buksene: men problemet er ikke isolert til tysk økonomi. Et fall for Deutsche Bank vil involvere alle større banker i verden. DB er muligens den banken med størst derivatportefølje av alle banker, på hele 40 000 milliarder euro.

Oljefondet eier 2, 21 % av aksjene i Deutsche Bank.

Innerst i eierskapet til bankene er 4 store investeringsselskap: State Street Corp, Vanguard Group, FMR (Fidelity) og Black Rock. Oljefondet eier 5,2 % av aksjene i Black Rock og er nest største eier. Merkel har sagt at det ikke er snakk om bail-out; skattebetalerne betaler nå, men om krisa truer med å velte finanssystemet, selve blodomløpet i kapitalismen,  vil nok pipa få en annen låt. I desemberutgaven av avisa Ny Tid skriver tidligere finansmann Hans Eirik Olav: `I hemmelighet forsøker de profesjonelle investorene å få pengene sine ut av banken. Ryker DB og DBs gigantiske derivatportefølje på ca. 40 000 milliarder euro, som tilsvarer ca 50% av verdens BNP, vil alle de andre storbanker i Europa og USA med stor sannsynlighet falle som dominobrikker. Da går også DnB og det norske bankvesenet. Hans Olav slår i artikkelen fast følgende som viser seg å stemme mer og mer for hver dag: Sannheten er at verdens bank- og finansinstitusjoner allerede er håpløst insolvente.

 

Øyvind Andresen

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Sikkert som banken

Oslo Børs Bjellesermoni Komplett Bank CEO Raimond Pettersen ringer i bjellen t.h. COO Live Haukvik Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Gjennom etablering av «nisjebanker» skal norske rikinger bli enda rikere. Og bakom synger neste finanskrise.

Den gammeldagse banknæringen besto av...Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering