Medier og Ukrainske fascister

Medier og ukrainske fascister:
■ `Fordi det ikke bør eksistere, eksisterer de da heller ikke for vestlige medier`
Hva skjer når horder av fascister får fri tilgang til våpen? De bruker dem. Som foran det ukrainske parlamentet 31/8-2015; Vennene deres i `Konrad-Adenauer-stiftelsen` beskytter de kjekke `etno-nasjonalistene` fra Svoboda, som kastet håndgranat mot politiet som på ordre skal sikre parlamentsbygningen. Video-dokumentasjonen er entydig: Først fyrverkeri og så røykgranater, så et kraftig smell, sannsynligvis et suvenir fra et fascistisk frikorps.
Ser vi mer nøye på videoen, er den første reaksjonen naturligvis et forsøk på å forestille seg hvordan tysk politi ville ha reagert. Åpenbart er ikke politiet `europeisert`. Det er akkurat like defensivt som under Maidan-uroen. Her kan det også spille en rolle at deler av dette politiet egentlig er del av `nasjonalgarden`, altså et frikorps som nå er under justisdepartementet. Det hele er bakgrunnsmusikk til votering i parlamentet over endring av grunnloven i retning mer desentralisering. Selv om forslaget som legges fram for parlamentet, verken på den ene eller andre måten er i tråd med Minsk-avtalen, for vedtaket er ikke avstemt med Donbass og deres krav, men likevel går vedtaket alt for langt for sanne nazister. Det er spennende å se nærmere etter i tysk og norsk hovedstrøms- presse, for der er journalistikken fastlåst i forestillingen om at `det bare var fredelige demonstranter på Maidan og ikke finnes fascister i Ukraina`.
Der Spiegel siterer først utførlig Kiev-juntaens representanter, Klitsjko og Geratsjenko. Ifølge en melding fra dpa, sier sistnevnte: `Ukjente kastet håndgranat`. Ifølge tyske Handelsblatt ble `et dusin mennesker skadet foran det ukrainske parlamentet`. Er det det som faktisk skjer? Die Welt forklarer kryptisk: `Når Kiev-parlamentet i Kiev 31/8 voterer over en grunnlovsendring, eksploderer en sprensats foran selve parlamentsbygningen`. Kort sagt er det svært tydelig på videoen: Foran bygningen står demonstranter fra Svoboda med sine lett synlige flagg. Det er fra deres rekker av demonstranter `sprengsatsen kastes inn i politisperringen`.
Der Spiegel nærmer seg i alle fall sannheten ved å bruke et ikke-tysk nyhetsbyrå: `Reuters melder at en granat kastes fra rekkene av nasjonalistiske demonstranter foran parlamentet`. Vi ser at Svoboda fortsatt bagatelliseres som `nasjonalister`, men ellers stemmer det meste. I det tyske Handelsblatt skrives det bare om `mennesker`. Den tyske Dagsrevyen, Tagesschau, får fram en helt spesiell uklarhet: `Ifølge vår korrespondent Stephan Stuchlik, klarer anonyme å kaste en håndgranat under demoen. `Det kommer til skuddveksling`. (`Veksling` av skudd stemmer jo ikke. Det skytes bare fra Svoboda-siden uten at politiet gjengjelder.) Tagesschau-redaksjonen gir oss likevel et visst innsyn i hvordan de sensurerer: I det som sendes kl 17.15, hører vi at de omtales som `høyre-ekstreme` og får heller ikke sympati med dem. Senere på kvelden har nok en `ansvarlig sannhetskommisjon` sørget for `ansvarlig journalistikk` og den tyske dagsrevyen er igjen på linje med offisielt EU og NATO-syn.
Ja, hvem denne bomben faktisk var rettet mot, tisløres av hovedstrømsmediene. Frankfurter Rundschau forenkler slik: `Som følge av kraftig eksplosjon foran det ukrainske parlamentet i Kiev skades minst 30 mennesker mandag 31/8, melder ukrainske myndigheter. Mennesker som er oversvømmet av blod, deriblant også journalister, ligger på bakken foran parlamentet`. Stern melder slik: `Etter en sterk eksplosjon foran Ukrainas parlament i Kiev blir 1 menneske drept`. Kun Süddeutsche Zeitung overrasker med sanndruhet og nevner at en demonstrant skal ha kastet en håndgranat og tatt livet av en politimann.
Men tydeligvis er ikke det nok til å romstere med de rene fakta. Selvfølgelig finner vi ikke i et eneste av disse hovedstrømsmediene tegn på harme over demonstrantenes voldelige framferd. Derimot ser vi legitimering av volden i etterkant. Det er selvsagt for mye å kreve av `den frie vestlige journalistikken` at den bør påpeke at Tysklands klare holdning krever oppfølging av Minsk-avtalen og at vedtaket de voldelige demonstrantene går imot i Kiev, heller ikke følger Minsk-avtalen fordi opprørerne i Donbass ikke er involvert.

Die Welt viser full forståelse for ekstremismen på Maidan og mener `stakkars Ukraina er offer for manglende vestlig forståelse`: `Oksana Syroid, visepresident i Verkhovna Rada, Ukraina- parlamentet, som for 2 uker var urolig over Merkel og Hollande, for 14/7 la de press på Rada-president Hrosjman for å få ham til å endre noen av de nye grunnlovsparagrafene. Syroid sa at `Ukraina-parlamentet ble presset av disse vest-allierte statslederne. Også USA, som i stor grad har overlatt Ukraina-krisen til Tyskland, har gjort det samme`.
Süddeutsche Zeitung argumenterer slik: Vi skal forstå hvorfor demonstrantene er ekstremt voldelige; `Stakkars ukrainere som er i en tvangssituasjon`. Ikke bare Süddeutsche Zeitung men også Die Welt kjeler med forståelse for fascister. En formulering går igjen. Den viser at flere i mediene har lagt sin elsk på dem: `Ikke bare høyrevridde nasjonalister ser forfatnings-reformen som knefall for Putin`.

Vedlegg 2: Vi kan også utvide billed-reportasjen med video-klipp som klart viser hvem det er som kaster granaten. Vedlegg 3: Ut fra opplysninger fra websiden Nasprawdi, som bygger på bloggen Yurasumi, skal granatkasteren som ble satt i varetekt være 24-årige Igor Gumenyuk, medlem av Svobodas studentorganisasjon, fra Kamenetz-Podolsk. Angivelig har han vært 8 måneder ved fronten i frikorpset `Sich` og var nå på ferie. Som sagt et krigs-suvenir....

Innenriksminister Arsen Avakov brukte raskt angrepet mot Ukraina-parlamentet til å styrke sin posisjon i forhold til Høyre Sektor-partiet. De som husker de interne konfliktene mellom høyre-ekstremister og statsapparatets nye sikkerhetsstyrker i Vest-Ukraina, har ingen grunn til å glede seg over det. Frikorpset `Sich` er underlagt innenriksministeren.
Og naturligvis kommer de første ukrainske erklæringene om at Putin har skylden. Nå er det Tjahnibok som opptrer som russisk agent.

Kilde: zu/dkp, 1/9-2015/ Dagmar Henn.


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering