• Hjem
  • Arkiv
  • Aktuell kommentar
  • KLASSEBEVISSTE RMTS "TUBE"-STREIK I LONDON—AKTIV KAMP MOT REGJERINGAS BUDSJETTKUTT OG OPPSIGELSER

(Svend Haakon Jacobsen - nr 24 - 2010) Den konservativ-liberale britiske koalisjonsregje- ringa i Storbritannia har lansert enorme budsjett- kutt, og oppsigelser av 500 000 offentlig ansatte.

 

TUC (britisk LO) har selvfølgelig uttalt seg mot det- te, men avventer større aksjoner fram til mars 2011. Dette er helt utilfredsstillende for transport arbeiderne i fagforbundet RMT (Rail Maritime and Transport). Kuttene i driften av undergrunnen går i første omgang ut over sikkerhets og vedlikeholdsar- beiderne, hvor de sier at 800 mann skal gå. Trusse- len henger over 2000 ansatte til. Dette førte i første omgang til to streiker i undergrunnen i måneden, som skapte kaos i hele systemet, da folk ikke kom- mer seg til eller fra jobb. Med de håpløse lovene for streiker og aksjoner som Margareth Thatcher fikk innført for å knekke fagbevegelsen i Storbritannia, og som fremdeles gjelder, er det litt av en organisa- sjonsmessig bragd at RMT har vært i stand til å gjennomføre sine streiker og aksjoner. Slikt gir re- sultater, RMT er nå det raskest voksende fagforbun- det i Storbritannia. Medlemstallet av arbeidere in- nenfor transportsektoren passerte i høst 80 000, og vokser stadig. Streikeaksjonene gir store ringvirk- ninger og stor oppmerksomhet.

 

Etter avtaleverket er det ført samtaler med ledel- sen for undergrunnen (TLF) om den varslede nedbe- manningen. RMT og funksjonærforeningen TSSA foreslo å stanse aksjonene i 12 uker, dersom ledel- sen gikk med på en felles vurdering av de sikker- hetsmessige konsekvensene av slike alvorlige ned- bemanninger av sikkerhets og vedlikeholdspersona- let. Ledelsen avviste foreningenes utstrakte hånd. Dette førte til streikeaksjoner 28. og 29. november.

 

Og NRK Nyheter meldte i dag 30. november under overskriften "T-banestreik kan gi kaos i London", at streiken blant ansatte ved T-banen i London kan føre til trafikkaos i flere dager og økonomiske tap på 450 millioner kroner. Tusenvis av ansatte ved T-banen i London gikk mandag kveld ut i en ny runde med streik. Ansatte ved stasjonene og vognførere streiker i protest mot at 800 skal bli oppsagt. Fagforeningene mener kuttene går på sikkerheten løs.

 

Millioner av London-borgere fikk store problemer med å komme seg på jobb under transportstreiken mandag. I tillegg var det iskaldt i luften, og verre skal det bli.

 

RMT er så langt fornøyd med de siste 24 timene. Aksjonene har vært bunnsolide, sier forbundsleder Bob Crowe. 114 av 270 stasjoner i undergrunnen var stengt i dag, og kun 40 % av de tre millioner pendlerne som bruker undergrunnen daglig kom igjennom. Det er ventet at trafikkstansen varer til onsdag morgen.

 

Crowe sier de denne uken vil gjennomgå hvordan de taktisk kan hindre "angrepet på jobber, service og sikkerhet". Vi registrerer at aksjonene treffer godt, når Londons borgermester Boris Johnson iflg. The Telegraph går ut og kaller streiken "et falsk og politisk motivert" angrep på den britiske koalisjons- regjeringen.

 

NKP støtter fullt ut RMTs og TSSAs aksjoner, og oppfordrer medlemmene i Transportarbeiderforbun- det , Fagforbundet og LO å øve press på sine for- bund, og få vedtatt solidaritetserklæringer til støtte for deres viktige kamp! SHJ

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering