(Svend Haakon Jacobsen - 4 - 2011) 100 års jubilanten LO i Trondheim stilte på Trondheimskonferansen 2011 6 krav:

Orklas nylige salg av ELKEM til utenlandske eiere viser at den rødgrønne regjeringa ikke har de næringspolitiske verktøy som er nødvendig for å utvikle industriell virksomhet i Norge.
1. Vi krever at ervervsloven gjeninnføres.
2. Vi krever at Regjeringen bruker sin eiermakt og stanser Hydros nedlegging av arbeidsplasser i Norge til fordel for utenlandssatsing.
3. Vi krever opphør av næringsnøytral industripolitikk og statlig satsing på fram­tid­ens grønne industri som solarindustri, offshore vindkraft og industriell utnytting av skog. Stopp utflagginga av industrien i Norge! Vi krever en energi og industri­politikk som gjør at det både nå og i framtiden kan satses på norsk kraftfored­lende industri i Norge, og beholde samt videreutvikle denne her i landet.
4. Stopp utflagginga av industrien i Norge! Vi krever en energi og industripolitikk som gjør at det både nå og i framtiden kan satses på norsk kraftforedlende industri i Norge, og beholde samt videreutvikle denne her i landet.
5. Vi krever en energipolitikk som også ivaretar privathusholdningers interesser og behov for elektrisk kraft. Vi krever kraftpriser som gjør at folk slipper å måtte ”gå på sosialkontoret” med strømregninga si. Dette er uverdige, usosiale og usoli­dariske forhold som ikke hører hjemme i et land med sosialdemokratisk styring. Vi krever stans i de storstilte planer for nye kabler til kontinentet som vil gi euro­peisk kraftpris i Norge.
6. Vi krever reversering av liberaliseringen av kraftmarkedet. Energilova av 1991 må endres eller fjernes! Vi krever at det tas politisk styring i forvaltningen av våre vannkraft­ressurser for å sikre nasjonale interesser! Et markedsliberalistisk dvs. børsstyrt kraft­mar­ked, helt uten politisk styring, ivaretar kun kapitalistenes og produsentenes interesser. Vannkrafta vår er folkeeie, og forvaltningen og prissettingen av den må derfor skje av de folkevalgte.

NKP støtter Trondheimskonferansens krav. Dersom Stoltenberg som representant for APs regjeringsflertall hadde ønsket å føre en nasjonal og framtidsretta industri og energipolitikk, kunne han med støtte fra regjeringspartnerne SP og SV, Stortingsflertallet, Industri og Energi, El og IT og det store flertall i LO og norsk fagbevegelse gjeninnført konsesjonsplikt for omsetning av finans, storindustri og energiforetak, og endret Energiloven.

NKP går til kamp mot markedsprisingen av strøm, som har ført til en økning av strømprisene på hele 350 %. NKP vil fjerne Energiloven som hjemler markedsprising over hele det europeiske nettet, istedenfor at vi betaler strøm ut fra hva den koster å produsere og fordele i Norge, en to-pris bolig og hyttestrøm.
Da kan politikerne også bestemme og avtale gunstige priser for å sikre framtidsretta energiforedlende industri i Norge, istedenfor at vi subsidierer eksportert strøm og lider enorme strømtap gjennom gigantiske strømkabler til Europa.

Arbeiderpartiet er for EU, har godtatt alle EUs direktiver gjennom EØS, og latt den markedsliberalistiske kapitalismen få solid fotfeste i landets politiske økonomi.

NKP: Folk ser ikke avgjørende forskjell på AP, Høyre og FRP!
Norge trenger en samlende plattform for framtidsretta arbeiderpolitikk!

 


SHJ

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering