• Hjem
  • Arkiv
  • Aktuell kommentar
  • EU toppmøtets redningspakke for Hellas omtales som en ny "Marshall-plan". Hellas klassekamp setter EUs og kapitalismens eksistens på dagsordenen

(Svend Haakon Jacobsen - nr. 20 - 2011) Statslederne for eurosonelandene ble ifølge NRK, på EU toppmøtet torsdag kveld 22. september enige om en kriseavtale for å forhindre Hellas konkurs. Redningspakken som i denne omgang skal redde Hellas økonomi utgjør 158 mrd. euro, tilsvarende 1200 mrd. n.kr. 109 mrd. euro er lån fra eurosone-land og IMF, og banker annen storfinans skal bidra med 49 mrd. euro, 37 mrd euro som lån og resten er et program for tilbakekjøp av lån. Nedbetaling av Hellas statsgjeld skal gjøres overkommelig både ved lavere rente og lengre nedbetalingstid. Nedbetalingstiden forlenges fra 7,5 til 15 eller 30 år, og renten ble satt til kun 3,5 %.

I sluttdokumentet fra toppmøtet ble det lagt vekt på at markedet er villig til å bidra til å redde Hellas, og at det er avgjørende at de har tro på redningspakken.
EUs sentralbanksjef Jean-Claude Trichet sa det var gledelig at forpliktelsene til eurosamarbeidet bekreftes. Hellas statsminister George Papandreou sa at redningspakken er en europeisk suksess, som gjør veien videre overkommelig for Hellas, og byrden lettere for det greske folk. Landet vil bli i stand til å nedbetale 26 mrd. euro av sin samlede statsgjeld på 350 mrd. innen utgangen av 2014.

EU president Herman Van Rompuy sa at problemene måtte løses raskt på det høyeste nivået i EU. Vi kunne ikke tillate at en vanskelig situasjon for eurosonen skulle bli en farlig situasjon. Vi har avverget en meget alvorlig situasjon, sa EU presidenten. Statsminister Jens Stoltenberg uttaler til NTB at tiltakene er viktig for å redusere faren for at krisen sprer seg. Han sier tiltakene begrenser gjeldskrisen, og letter situasjonen for Hellas, men problemene er ikke over. Mange land i Europa kommer til å leve i mange år med brutale innstramminger i budsjettene og med veldig vanskelig økonomi, mener Stoltenberg.

USAs Marshall-plan for Europa ble etter annen verdenskrig vedtatt for å demme opp for Sovjetunionen innflytelse og arbeiderklassens maktovertakelser i Europa.
Det er betegnende at redningspakken for Hellas under EU toppmøtet omtales som en ny "Marshall-plan". Toppmøtet i EU kom i stand på kort varsel, og EU presidenten betegner situasjonen som farlig.

Klassekampen i Hellas er på høyt nivå. Arbeiderne og folket er bevisst på at det ikke er de som skal betale for kapitalens krise - det skal storkapitalen og storfinansen! Den sosialdemokratiske regjeringa og monopolborgerskapet klarer ikke å tvinge et stadig mer forent gresk folk i kne. PAME oppfordrer til aksjoner mot økte skatter 28. september, massive demonstrasjoner i offentlig sektor 5. oktober, og har berammet generalstreik i hele Hellas 19. oktober. KKE har en sterk og ledende rolle i kampen.
Hellas klassekamp setter i realiteten EUs og kapitalismens eksistens på dagsorden!

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

eu

hellas

marshall

usa


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering