• Hjem
  • Arkiv
  • Aktuell kommentar
  • Russisk og kinesisk veto mot FNs legitimering av USA, NATO, Tyrkia og Israels imperialistiske intervensjon og krig mot Syria, Libanon, Iran og Palestina

(4 - 2012) NRKs USA-korrespondent Anders Tvegård kommenterer Syria-resolusjonsforslaget fra New York (Jonas Sætre, NRK 04.02.2012). Russland og Kina legger ned veto mot FN-resolusjonen som krever at Syrias president går av.  Ved 17-tida om ettermiddagen startet avstemningen, og bare noen få minutter senere ble møtet avsluttet, med et klart nei fra Kina og Russland.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin sa etter avstemningen at resolusjonsforslaget var ubalansert. Han sa vestlige land ønsker regimeendring i Syria, og vil presse på for å få opposisjonen til makten (ABC Nyheter 04.02.2012).
Resolusjonsforslaget reflekterer ikke fullt ut situasjonen i Syria, sa Tsjurkin.

Kinas utsending Li Baodong sa det trengs mer arbeid med resolusjonen, og kritiserer beslutningen om å presse fram avstemningen mens det fortsatt var splittelse, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Det skapte sterke reaksjoner i Vesten da resolusjonsforslaget ble forkastet lørdag.
Men Russland mener Vesten selv har sørget for ikke å få vedtatt resolusjonen (ABC 05.02.2012). De som sto bak utkastet ville dessverre ikke gjøre mer for å komme til enighet om et nytt utkast, skriver viseutenriksminister Gatilov i en twittermelding.

Russland ville ikke stemme for det foreliggende utkastet til resolusjon fordi de mener utkastet ikke setter samme krav til opposisjonen i Syria som til regimet i Damaskus. Dermed tar FN part i saken, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov før avstemningen. Det er vanskelig å forestille seg at etter den blodigste dagen i Syria, så finnes det land som ikke ønsker at verdenssamfunnet skal handle, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton. Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttaler at det er beklagelig at resolusjonsforslaget ikke ble vedtatt. På spørsmål om det er uaktuelt med en militæraksjon mot Syria nå, svarer han, at dette er et vanskelig spørsmål. Situasjonen er veldig forskjellig, mer kompleks på bakken inne i landet, og det er verdt å merke seg at de arabiske landene ikke ber om militær intervensjon.
Hillary Clinton uttrykte etter avstemningen at det er utelukket å gripe inn militært i Syria. Forsvarsminister Espen Barth Eide har uttrykt at det foreløpig ikke er aktuelt for norske styrker å delta i en Nato-aksjon i Syria. NKP registrerer «foreløpig ikke».

NKP er glad for at Kina og Russland ikke lot seg presse av hetskampanjen i de store internasjonale media, regissert fra USA basert på ubekreftede meldinger fra Syria. USAs planlagte kriger for kontroll med energiressursene i i Midt-Østen må nå bli mer usminket aggressive; Tyrkiske militære grenseprovokasjoner mot Syria, og Israelske atomangrep på Iran, hvor USA og NATO må komme «sine venner» til unnsetning.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering