Kurderjenter kidnappet av Iransk etterretning

En 24 år gammel kurdiske jente, Sahar Feizi; en student ved Tabriz universitet, ble arrestert av sivilkledd politi fra den Iranske etterretningstjenesten i den kurdiske byen Saghez den 13 August 2016.

Sannar Araszadeh

 

To måneder gikk og situasjonen til Sahars familie var preget av bekymring. Etter hvert tok politiet kontakt med dem. Sahar fikk lov til å snakke med sin familie i fem minutter. Familien er i dyp sorg og de får ingen informasjon om hennes nåværende situasjon, ikke en gang om hun er i live eller ikke.

Grunnen til Sahars arrestasjon er at den Iranske etterretningstjenesten mener at hun var en av deltakerne som hadde protestert mot det iranske regimet den 14 Juli 2016. Aksjonen handlet om den Kurdiske karismatiske lederen til det demokratiske partiet i Iranske Kurdistan (PDKI) Dr. Abdul Rahman Ghassemlou. Han ble drept av Iranske diplomat da han satt ved forhandlingsbordet i Wien 13 juli 1989. Hvert år streiker alle Kurdere i Øst Kurdistan i en protest mot det Iranske regimet på årsdagen for denne tragedien. Ingen går på jobbene sine og alle kjøpesenter og markeder blir stengt denne dagen.

Den 5. april 2016, klokka var sju på kvelden, kom plutselig tre sivilkledde politi til et hjem og pågrep umiddelbart Manizheh Fathi, en Kurdisk jente på 22 år. Politiet satte håndjern på henne og tok henne med seg. Den Iranske etterretningstjenesten har oppringt familien og latt dem få snakke med Manizheh Fathi i 3 minutter. Et familiemedlem til Manzhehs spør: «Hva har hun gjort galt?». Familien til Manizheh Fathi er svært bekymret og i løpet av den tiden hun har sittet i fengsel, 198 dager, har de stadig forsøkt å få mer informasjon. De har spurt flere domstoler og politistasjoner i byene Mahabad, Bukan og Urima, i tillegg til fengselet «209» i Teheran, men familien fikk intet svar fra dem. De vet fortsatt ikke hva som har hendt med deres datter.

En Kurdisk jente ved navn Afsaneh Bayazidi er student og aktivist. Hun ble arrestert av den Iranske etterretningstjenesten den 24 April 2016. Rundt fire måneder satt hun i fengsel i Urmia uten å få rettskjennelse og i disse fire måneder ble hun pisket og torturert hver eneste dag. Politiet krevde at hun skulle innrømme ting hun ikke hadde gjort. Hun ble dømt til fire års fengsel ved den revolusjonære domstolen i byen Mahabad, av dommer Javad Kia. Hun ble overført til fengselet i den persiske byen Kerman. Afsaneh Bayazidi skrev et brev om brutaliteten fra fengselsbetjenter og torturmetodene i Kermans fengsel, dette er hva hun sier:

«Jeg er Afsaneh, i løpet av min arrestasjon ble jeg hardt torturert i 90 dager med alle slags metoder og verktøy. De første dagene av fengslingen var torturen så hard at jeg ikke klarte å gå et eneste skritt og tillegg hadde jeg bind for øynene hele tiden. Mine ben og min rygg var svart og blå og jeg ble banket opp så blodet rant fra min munn og nese. 15 dager var jeg under behandling i helsesentret i fengselet for å stoppe blødningen. Jeg er en Kurder derfor måtte jeg huske at å være en Kurder er en utilgivelig forbrytelse for den Islamske republikken Iran. Iran er vår fiende og de vil aldri at Kurderne skulle bli en del av Iran. Hvis dette ikke var tilfellet hadde de ikke oppført seg slik mot meg og hundrevis av andre Kurdere. Under avhøret brukte jeg hver gang Guds navn, men jeg ble torturert hardere og de sa at det ikke finnes noen Gud i den Iranske etterretningstjenesten, og de sa videre: «Gud koster ingenting, skal vi kjøpe en til deg?». To ganger ble jeg hengt fra taket, en gang fra hendene og den andre gangen fra føttene. Dette varte flere timer. Jeg har astma men de nektet meg medisin. Mer enn tre måneder var jeg i enecellene i byene Bukan og Urmia, og 11 dager tilbrakte jeg på et toalett der maten min ble kastet inn døra. Ja, jeg er Afsaneh Bayazidi, en Kurdisk jente som hver natt blir sparket på dør til enecellen min og blir kalt for hore.» Hun er fortsatt under tortur.

Den 28 år gamle Kurdiske jenta Kajal Hosseini er fra Mahabad og er student ved universitet i Tabriz. Hun ble tatt av den Iranske etterretningstjenesten den 26 Mai 2016, og fremdeles har ikke hennes familie fått noen opplysninger om sin datters tilstand. Ved elleve tiden på kvelden kom tre politi til hjemmet deres i sivilt antrekk der de pågrep Kajal på en krenkende og respektløs måte. De trakk henne langs gulvet og tok Kajal med seg. Den eneste moren hennes fikk høre fra den Iranske etterretningstjenesten at hun var blitt arrestert fordi hun hadde hatt kontakt med Øst Kurdiske partier. De sa at Kajal ble holdt i den Islamske revolusjonsgardens fengsel i Teheran. Faren hennes gikk til Teheran og spurte dem, men de nektet dette og sa at de ikke har noen innsatte med navn Kajal Hosseini.

Den Kurdiske jenten Sabri Sohrabi fra Bukan er 32 år gammel. Hun ble kidnappet av den Iranske etterretningstjenesten den 15 September 2016. Ingen vet hvor hun er fengslet.

Leila Hatimi, 28 år gammel og fra byen Sardesht, sammen med broren sin Akam Hatimi ble arrestert i Sardasht den 15 September 2016. Familien deres vet ingen ting om hvor de er eller i hvilket fengsel de befinner seg i.

Asrin Aminzadeh, en Kurdisk jente og student som er 24 år gammel fra Mahabad, ble arrestert den 6 Juni 2016. Familien hennes har hittil ikke fått noen opplysninger om henne.

Parastu Hajian, en kurdisk jente og student som er 24 år gammel fra Saghez, ble arrestert den 14 September 2016. Familien hennes har hittil ikke fått noen opplysninger om henne.
Kilde: det kurdiske sentrale nyhetsbyrå: www.rojikurd.net

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!Demonstrerer på 22. dag

Dette er bildene til demonstrasjonen og i tillegg bildene til representant for arbeidstakere Esmael Bakhshi  og journalist Sepideh Gholian.

Arbeiderne fra Haft Tappeh og Steel Industrial fortsetter demonstrasjonene inn i den 22. dagen

Ifølge rapporter fra byen Ahvaz (Ahwaz), hovedstaden...

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering