• Hjem
  • Politikk
  • Nord-Korea har gjennomført en vellykket test av hydrogenbombe
Nord-Korea har gjennomført en vellykket test av hydrogenbombe

Det meldes fra den kinesiske portalen German.china.org om den nordkoreanske prøvesprengningen: Nord-Korea har gjennomført en vellykket prøvesprengning av en vannstoffbombe. Slik lyder den offisielle erklæringen fra Pyongyang 6/1-2016. Japan og Sør-Korea vil ha sanksjoner mot `trusselen`.

Fra Pyongyang meldes samtidig, 6/1-16, at Nord-Korea ikke vil ta i bruk a-våpen om landet ikke blir angrepet først. Den vellykkete prøven betyr at Nord-Korea er en mektig atomvåpen-makt. Nord-Koreas nyhetsbyrå, KCNA, meldte at statssjef Kim Jong-un beordret testen på hydrogen-bomben, 15/12-2015, og ga den siste ordren, 3/1-2016.

I erklæringen het det at hydrogenbomben er utviklet av Nord-Koreas på egen hånd. Målet var å beskytte landet mot atomtrusselen fra motstanderne som ledes av USA. Dette var tiltak for å forsvare landets suverenitet og styrke sikkerheten i regionen.

Rett før den offisielle meldingen kom fra Pyongyang, ble et jordskjelv på 4,9 registrert, like ved testområdet Punggye Ri, i nordøst-Korea. Også i nord-øst-kinesiske Jilin var skjelvet merkbart. Sør-koranske Yonhap meldte at `jordskjelvet svært sannsynlig var kunstig resultat  av en a-våpen-test. President Geun Park innkalte samtidig det nasjonale sikkerhetsrådet og sa at `Nord-Koreas prøvesprengning var en provokasjon og klar krenking av FN-resolusjoner`. Også Japans statsminister Shinzo Abe kritiserte testen heftig og betegnet framgangsmåten som en `alvorlig trussel mot Japan`. Japans Kyodo siterte en regjeringstalsperson, som truet med flere nye sanksjoner mot nabolandet.

»Kina står fast på kravet om en a-våpenfri Korea-halvøy, ikke-spredning, fred og stabilitet«, het det i erklæringen fra Kinas utenriksminister, 6/1-2016. Kina vil løse utfordringene på en  vennligsinnet måte gjennom fredssamtaler. Kina ber Nord-Korea holde løftet om å bygge ned sine a-våpen og unngå enhver holdning som kan føre til eskalering av situasjonen.

Nord-Korea har allerede gjennomført underjordiske tester i 2006, 2009 og 2013. Alle fant sted på testområdet Punggye Ri. FNs sikkerhetsråd reagerte som før med å vedta `sanksjoner mot kommunist-regimet i Pyongyang`.

Per Lothar Lindtner, 13/1-2016. Kilde: uz/ German.china.org, 6/1-2016.                         

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Vår tøyelige moral

Vår tøyelige moral

(20-2016) Nord-Korea er rammet av den verste flomkatastrofen etter siste verdenskrig. Ifølge FN har 140.000 mennesker behov for nødhjelp.

Nå er det...


Mistenkelig drap på Kim Jong Nam

Folkets Hær  REUTERS/Jacky Chen

Kim Jong-nam, halvbror til Kim Jong-un, ble drept den 13/2-2017 i Malaysia, på flyplassen i Kuala Lumpur.

Den bisarre hendelsen fanges opp av ...


Vellykket markering av Solens Dag

NTB scanpix

Til trass for imperialistiske provokasjoner, lyktes Folkerepublikken Korea å gjennomføre en imponerende parade, samt å innvie en ny utviklingssone i ...

Kunstig sol over Stillehavet

Massemønstring i Nord-Korea 9. august, for støtte til den Demokratiske Folkerepublikken Korea (DPRK)																																									Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

(17 - 2017) Verden holder pusten, sies det, mens to kamphaner av statsledere overgår hverandre i trusler om bruk av det mest uhyggelige våpen som kan...

Protesterer mot rakettskjold

REUTERS/Kim Hong-Ji

(19 - 2017) Sør-koreanere protesterer mot USAs installering av rakettskjold. Flere ti-talls skadet. Massiv politi-vold satt inn for å jage vekk...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering