Evakuering fra Douma: En liten gutt kikker ut av bussen, som skal kjøre ham til et trygt sted. Foto: Bassam Khabieh/ Reuters
Evakuering fra Douma: En liten gutt kikker ut av bussen, som skal kjøre ham til et trygt sted. Foto: Bassam Khabieh/ Reuters

Karin Leukefeld, Damaskus, 10/4-18: Douma omringes: «Islams armè» nøler med å trekke seg ut av siste bastion. Ultimatum fra russiske side.

Syrias regjering tilbakeviser anklager om å ha brukt giftgass. «Hver gang vi har framgang i kamp mot terrorister, dukker anklager om bruk av kjemiske våpen opp som påskudd for å kreve tilstedeværelse av terrorister i Douma», skrev Syrias nyhetsbyrå SANA utfra samtale med en kilde i syrisk UD. Beskyldningene er «utrolig stereotype», sier talspersonen videre, «unntatt visse land som handler med de siviles blod og støtter terrorisme i Syria». Jihadist-krigerne i Douma, 10 km fra Damaskus, beskylder regjeringshæren for å ha brukt giftgass. Såvel Damaskus som Moskva har advart på forhånd om at slike anklager igjen ville dukke opp, men mangle ethvert saklig grunnlag. Fra regjeringshæren heter det at de ikke har brukt giftgass og «har absolutt ingen grunn til det».

Den syriske arméen står faktisk foran den endelige frigjøringen av Øst-Ghouta fra jihadistiske grupper. De fleste av dem; al-Rahman-legionen, Ahara al-Sjam, kjent som al-Nusra-fronten, Haiat Tahrir al-Sjam og Nur-al-Din-al-Senki-brigaden har forlatt Damaskus-forstaden Douma i Øst-Ghouta allerede. Nå er det bare krigere fra »Islams armé« eller »Dsjaisj al-Islam« igjen i byen. Den er splittet på spørsmålet om de skal kapitulere. En avtale, forhandlet fram med det russiske »senteret for forsoning i Syria«, ble utsatt torsdag, 5/4, etter at noen militære ledere nektet å forlate Douma. Andre krevde mer imøtekommelse vis avis Syrias hær og regjering. Det dreier seg trolig om 500 gisler som »Islams armé« har holdt i fangenskap. Den russiske  generalstabsjef, Sergei Rudskoi, advarte om et militært angrep om krigerne ikke fulgte opp den inngåtte avtalen i løpet av 5 dager.

6/4, begynte »Islam-arméen« etter 2-ukers våpenhvile igjen å avfyre granater og raketter i retning korridoren ved Al-Wadidin-leiren. Gjennom den korridoren har allerede over 30 000 sivile forlatt byen. Også i Damaskus ble boligområder utsatt for beskytning fra Douma. Minst 11 personer er drept og titalls såret. Med støtte fra russisk flyvåpen kan Syrias regjeringshær besvare angrepene med 9 fly- og artilleri-angrep mot »Islam-arméen«s stillinger og startet så en bakke-offensiv mot Douma. Ifølge ubekreftete rapporter har innbyggere i Douma gått i tog med oppfordring til jihadistene om å trekke seg ut, men jihadistene skjøt på demonstrantene. 

Bakgrunn for intern splittelse i »Islam-arméen« skal være at sponsorene fram til nå, Saudi-Arabia og Tyrkia, har ulike oppfatninger om Syrias framtid. Begge land går foreløpig ut fra at Syrias president Bashar al-Assad forblir i stillingen. Kampgrupper som har trukket seg ut av Øst-Ghouta mot Idlib, støttes av Tyrkia og Qatar og er ideolorsk-religiøst nært det muslimske brorskapet. Ankare planlegger muligens å sette disse krigerne inn i Nord-Syria mot YPG/YPJ i kurdisk selvforvaltning for å presse dem tilbake til Eufrats østbredd. Der blir syriske kurdere støttet av en US-ledet »anti-IS-allianse«. »Islams armé« står derimot nært den wahhabitiske salafismen, som praktiseres i Saudi-Arabia. Riktignok har Riadh offisielt stengt strømmen av penger krigerne og oppfordret dem til retrett. Men det er uklart hvor de kan dra med familiene sine, for i Idlib vil de bli angrepet av andre kampgrupper. Og ingen av landene som til nå har støttet »Islams armé«, er innstilt på å ta imot noen av dem.            

Dra hjem ! Når det nå i stor grad er slutt på kampene om Øst-Ghouta, drar mange hjem igjen.

I Nord-Syria konkurrerer Tyrkia og USA om kontroll med byen Manbisj, der det siden sist er etablert 2 US-militærbaser. Journalister i kurdiske områder rapporterer primo april om store  leveranser fra US Army i provinsen Hasaka, som tyder på fosterket militær tilstedeværelse øst for Eufrat.  Rrussiske nettavis Sputnik fortalte allerede i midten av mars med basis i den lokale nettportalen Euphrates Post, at US Army sender inn soldater og materiell i provinsen Deir ez-Zor med helikopter for å få kontroll over det største syriske oljefeltet al-Omar. Også det kan være tegn på at US-troppene ikke har planer om å trekke seg ut av Syria. 

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

KONFLIKTEN I SYRIA, PLANLAGT I 2001?

KONFLIKTEN I SYRIA, PLANLAGT I 2001?

TERJE BJØRLO, NORGES KOMMUNISTISKE PARTI I ØSTFOLD
Den amerikanske generalen Wesley Clark, som var overordnet militær leder for NATO styrkene i Europa...


Syrisk UD etter angrepet 14. april

  Syrere vifter med russiske og syriske flagg under en protest mot et USA-ledet luftangrep i Damaskus, Syria, 14/4-2018. © Omar Sanadiki / Reuters.

Syrisk UD: «Barbarisk angrep fra USA, UK og Frankrike vil ikke stanse Syrias besluttsomme kamp mot terrorister». Syrias utenriksledelse: «Det...


Stikkord

syria

douma

damaskus


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering