Behandling for gassangrepet 8. april. Hvem som står bak og har gjort hva er foreløpig omtåket av mye propaganda mot Syrias legitime leder. Foto: Hvite Hjelmer/AP/NTB Scanpix
Behandling for gassangrepet 8. april. Hvem som står bak og har gjort hva er foreløpig omtåket av mye propaganda mot Syrias legitime leder. Foto: Hvite Hjelmer/AP/NTB Scanpix

Karin Leukefeld, Damaskus, 12/4-18: Frykt for luftangrep: Stater som kaller seg selv vestlig-demokratiske truer med brutal bombing av Syria. Blant folk flest står ønsket om fred høyest.

Natt til tirsdag, 10/4, ble rolig. Et ventet angrep fra US-alliansen kom ikke. Likevel regner mange i Damaskus og resten av landet med at de fiendtlige truslene fra vestlige regjerings-sjefer, som nylig fra US-president Donald Trump, og deres diplomater i FNs sikkerhetsråd kan følges opp av bomber og ødeleggelser. 

Nabil M, en pensjonert agrar-ingeniør sier det slik: «De har allerede publisert bombemål». Naboen Hussam, som tidligere jobbet for Mercedes-Benz-firmaets avdeling i Syria, går til og med ut fra at US-styrkene kan «bombardere telekommunikasjon, syrisk TV, presidentpalass, ministerier, broer og militær-anlegg», i og rundt Damaskus. I og med at de fleste mål er sivile, som i følge folkeretten ikke skal angripes, trekker folk flest i Damaskus på skuldrene: «Hva gjorde de i Irak, Mosul, Deir ez-Zor og i Raqqa? US Army bryr seg ikke om folkerett.»

Heike W fra Tyskland driver forretning og har bodd i Syria i over 30 år. Hun tror krigen de nå står overfor «blir en amerikansk-russisk konfrontasjon»: «Syria blir kun en skueplass for krig mellom stormakter». Internasjonalt dreier det seg om kontroll med handelsveier og ressurser. Det kinesiske prosjektet med en ny silkevei utfordrer Vesten: «US-alliansen vil ikke tillate at denne regionen faller ut av deres kontroll».

Syriske regjerings-motstandere snakker ikke om det. I taushet håper de at kanskje et vestlig angrep kan fjerne «toppen av et regimet de hater så sterkt». Andre rister på hodet, frykter nye ødeleggelser, forlengelse av krigen og kaos.

Syriske militære, regjering og president befinner seg i alarmberedskap. Ingen detaljer er kjent. 12/4-18 er utenriksminister Walid Muallem og Ali Akbar Welajati til rådslaging om tettere samarbeid mellom Syria og Iran. Welajati er rådgiver for Aiatollah Ali Khamenei, overhodet i Iran. Minst 4 iranere drepes i Israels angrep på en militær-base i Palmyra i Homs, 9/4-18. De israelske flyene angrep basen fra libanesisk luftrom, et eklatant brudd på folkeretten. 6 av de 8 israelske raketter ble ødelagt av syrisk luftvern.

Israels sikkerhetskabinett hadde møte 12/4 for å drøfte situasjonen i Syria og mulige vestlige operasjoner mot landet. Israel og Saudi Arabia får delta i et felles vestlig demokratisk angrep. Den israelske bygningsministeren, Yoav Galant, ble sitert 12/4 med ordene: «Tiden er moden for å ta livet av Assad!» Tyskland med sine AWACS-overvåkings-fly kan allerede nå markere og dokumentere mulige mål. Syria ligger som en åpen bok på Natos overvåkingsskjermer.

En offisiell samtalepartner i Aleppo, som vil være anonym, sier til Junge Welt at den tyske holdningen er uforståelig: «Tyskland er et fyrtårn kulturelt og i humanitært hjelpearbeid. Men i Midtøsten følger Berlin automatisk etter USA og Israel. De økonomiske sanksjonene mot Syria skader ikke bare syrerne, men også tysk økonomi. «De sår fiendtlighet mot oss. Hva vil de ha? Vil de ha bordet mitt eller jakken min? Jeg kan gi dem begge deler om de trenger det. Så vidt jeg vet vil ikke den tyske befolkningen ha krig, heller ikke i Syria. Hvorfor gjør den tyske regjeringen det motsatte av det befolkningen vil?»

Junge Welt, bearbeidet for Friheten av Per Lothar Lindtner

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

KONFLIKTEN I SYRIA, PLANLAGT I 2001?

KONFLIKTEN I SYRIA, PLANLAGT I 2001?

TERJE BJØRLO, NORGES KOMMUNISTISKE PARTI I ØSTFOLD
Den amerikanske generalen Wesley Clark, som var overordnet militær leder for NATO styrkene i Europa...


Giftgassen i Douma

 Bilde er fra »de »hvite hjelmer«, 7/4-2018. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP.

Igjen tales om giftangrep: Rapporter om angivelig angrep med kjemiske våpen i Syria. Damaskus og Moskva tilbakeviser anklager.

Etter et antatt...Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering