Bilde er fra »de »hvite hjelmer«, 7/4-2018. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP.
 Bilde er fra »de »hvite hjelmer«, 7/4-2018. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP.

Igjen tales om giftangrep: Rapporter om angivelig angrep med kjemiske våpen i Syria. Damaskus og Moskva tilbakeviser anklager.

Etter et antatt giftangrep i Syrias Øst-Ghouta ved Damaskus i løpet av 7/4-18 skal flere titall være drept og minst 100 være såret. Rapporten skal ha ført til verbale slag mellom Moskva og Washington, men de baseres kun på informasjon fra »Hvite hjelmer« og SAMS, en »syrisk-amerikansk helse-organisasjon«, som sier at »regjeringsstyrker står bak gassangrepet«. En representant for Damaskus omtaler samtidig alle anklager om å bruk av giftgass som »farse«. »Det er ikke nødvendig å ta i bruk et eller annet kjemisk stoff for å gjøre framstøt inn i denne opprørslommen«, sier denne talspersonen for regjeringen til det syriske nyhetsbyrået SANA. Også russiske militære reagerte. »Dette er fabrikkerte beskyldninger«, sa generalmajor Juri Jevtusjenko til Interfax.   

Ifølge rapportene traff lørdag kveld en fatbombe med klorgass et sykehus i byen Douma, den siste bastionen for jihadister nær Damaskus. Det skal ha tatt livet av 6 personer. Et angrep nr 2 med ulike kjemikalier traff en bygning i nærheten, som så skal ha drept 35. I felleserklæring fra SAMS og »Hvite hjelmer« sies at over 500 mennesker er behandlet for pusteproblemer. En talspersom for hjelpeorganisasjonen for syriske leger, UOSSM, med sete i Genéve sier at »150 ofre er bekreftet og tallet fortsatt stiger.« Videoer som spres på internett viser angivelig 12 lik av barn, kvinner og menn, noen med skum for munnen.

Sannhetsgehalt i informasjonen er det umulig å kontrollere. Tidligere har den private sivile hjelpeorganisasjon, »de hvite hjelmene«, kjent for tett samarbeid med jihadister flere ganger anklaget den syriske regjering for bruk av kjemiske våpen, som like ofte er blitt helt avvist av Damaskus. Det foreligger ingen konkrete bevis for beskyldningene til nå. Det er også grunn til å spørre om motiv hos Syrias regjering for å bruke våpen, som så til de grader er fordømt av folkeretten, i Øst-Ghouta som er nesten helt frigjort fra »Gudskrigere«. Når en står overfor faren for at Washington vil se hendelsen som velkommen anledning til militær intervensjon, som reaksjonene viser, har slike rykter igjen fått fart på seg. President Trump fordømte da også med en twitter-melding søndag »et meningsløst kjemisk angrep« i Syria. »De ansvarlige må betale en høy pris«, advarte han og pekte på Russland og Iran som medskyldige fordi de støttet statssjef Bashar al-Assad. På tweeten kalte han Assad »et dyr«. Alt 7/4 sa USAs tals-kvinne i utenrikssaker, Heather Nauert, at »rapporter om antatt bruk av kjemiske våpen var fryktelige og krever umiddelbar reaksjon fra det internasjonale samfunn«. Nauert anklaget også Moskva for medansvar i »disse brutale angrepene med sin ubøyelige støtte til regimet«.

Generalmajor Jevtusjenko sa på samme tid 8/4 at tilbaketrekning av opprørere fra Douma vil fortsette. Den »sivile forhandlingskomitéen« i Douma sier at samtalene om våpenstillstand i byen er gjenopptatt.        

Stefan Huth, Junge Welt

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!


Syrisk UD etter angrepet 14. april

  Syrere vifter med russiske og syriske flagg under en protest mot et USA-ledet luftangrep i Damaskus, Syria, 14/4-2018. © Omar Sanadiki / Reuters.

Syrisk UD: «Barbarisk angrep fra USA, UK og Frankrike vil ikke stanse Syrias besluttsomme kamp mot terrorister». Syrias utenriksledelse: «Det...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering