Uavhengighetsdagen i Ukraina

(Friheten Nett) Offisielle parader og taler preget «Uavhengighetsdagen» i Kiev 24. august 2016. I taktfast marsj ropte paramilitære grupper «Hail Ukraina».

Ukraina har mistet sin suverenitet. De fleste ukrainere erkjenner det. Uavhengighetsdagen er ikke like populær som feiringene i sovjettiden.
Folk merker at de bor i et land som ikke er styrt av dem selv, men av myndigheter utpekt og godkjent av USA og EU.
I Junge Welt (26.08.16) forteller Dmitri Kolesnik om sitt inntrykk av uavhengighetsdagen i Kiev, som han kaller et tomt patos (1):
«En eldre mann vitser og spør forbipasserende om penger. ‘Uavhengighetsdag?’ Uavhengig fra folket? Ingenting er lenger avhengig av oss. Har du småpenger?».
Dagen markerte 25 års ‘uavhengighet’ fra Sovjetunionen, og Kiev stilte militærparade «for å vise vår løsning på Putin». I rekker rullet US-Humvees, tanks og rakettsystemer gjennom gatene.
Utenlandske observatører fikk se kolonner med BUK, rakettsystemet som ukrainske myndigheter nektet for å ha, etter nedskytingen av MH17 den 17. juli 2014.
Grupper av paramilitære i kamuflasjeuniformer håpet militærkjøretøyene snart dro østover i retning Donbass - for å «drepe separatistene og sovokene» [et nedsettende ord om pro-sovjetiske ukrainere].
Ultranasjonalistiske paramilitære grupper angriper dagstøtt sivile og militsgrupper i Donbass for deres «feile valg» ved å avvise det ultranasjonalistiske Ukraina født av «revolusjonen for verdighet» på Maidan for to og et halvt år siden.
I taler lovte Kiev-myndighetene med militaristisk retorikk å straffe «terrorister og separatister», og fyrte opp for neste bølge av ufred i landet.
Som regel, dess mer avhengig et land blir, dess mer hysterisk blir myndighetenes patriotiske propaganda.
En ‘uavhengighet’ av type halv-koloni, økonomisk undertrykt av imperialistmakter, er i beste fall navnet på en ‘uavhengighet’ begrenset til et nasjonalflagg, anthem og andre nasjonale emblem.
Det er det vi er vitne til i dagens Ukraina. Patriotiske slagord slike som «Ukraina over alle» og «Hail til heltene» (av det anti-russiske korstoget) er allestedsnærværende, sammen med andre nasjonalistiske symboler.
Samtidig fortsetter de viktige avgjørelser om Ukrainas liv å bli tatt utenlands. Gjenværende ukrainsk ‘suverenitet’ er bare i symbolene. I løpet av 25 år med post-sovjetisk ‘uavhengighet’ er Ukraina uten suverenitet. Ukraina har siden 1991 mistet ti prosent av befolkningen.
Ukrainere flest er fullstendig klar over at det transnasjonale røverpakk i finansinstitusjoner som Pengefondet (IMF) påtvinger ukrainere umenneskelige «økonomiske innstramminger» for å «redde landet».
I Ukraina danner kapitalismens parasittære logikk grunnlaget for fascistiske krefter.
(Kilde: Dmitry Kolesnik: «In Ukraine: Independence From the People» - CounterPunch 30.08.16; Orginal tekst i Junge Welt 26.08.16. (1): Patos betyr lidenskap i følelse og fremstilling; høystemt, svulstig).


I 1940 dro Hitler «nach Osten» for sikre tysk storkapital kontroll over Europas rike kornkammer. I dag hilser USAs businessmonopoler med Monsanto i spissen Ukrainas «uavhengighetsdag».

Billedkilde: https://www.usubc.org/

USAs transnasjonale monopoler hilser Ukraina på «uavhengighetsdagen».

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Reaksjonær utvikling i Ukraina

UTTALELSE FRA KOMMUNIST OG ARBEIDERPARTIENE OM DEN REAKSJONÆRE UTVIKLINGEN I UKRAINA
Den seinere tidas dramatiske utvikling i Ukraina betyr ikke...


Media, Russland og Ukraina

Systemfeil! Kapitalismen har krasjet. Installer et nytt system? Ok!

Jeg vet ikke om vestlige media riktig vet hva de gjør og hvor de går hen når det gjelder hva som skjer i Ukraina og Russland. På mange måter synes...

Stikkord

Ukraina


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering