Foto: Terje Alnes
Foto: Terje Alnes

«The Persecution – lest we forget …» - eller “Forfølgelsen - slik at vi ikke glemmer..» - er gatekunstneren AFKs reaksjon på arrestasjonen av Julian Assange.

Så gjorde han det igjen. På det samme gatehjørnet som det berømte Listhaugbildet kom opp i påsken i fjor klistret den bergensbaserte gatekunstneren AFK natt til påskeaften opp bildet «The Persecution – lest we forget …».

Det hettekledde ansiktet tilhører tydelig Julian Assange, grunnleggeren av WikiLeaks, som ble arrestert i Ecuadors ambassade i London 11. april. Assange og WikiLeaks har bl.a. avslørt alvorlige krigsforbrytelser begått av USA i Afghanistan og Irak, og flere amerikanske politikere har helt åpent snakket om å drepe ham.

AFK har i mange år vært opptatt av ytringsfrihet, overvåking og medienes doble standard når det gjelder dekningen av politiske forbrytelser begått av USA og deres vestlige allierte.«If you tolerate this … who will be next?»

Til nrk.no sa AFK at bildet er
et «forsøk på  å illustrere hva råkjøret mot Assange egentlig handler om og hva som står på spill for oss alle hvis vi lar USA kriminalisere varsling av menneskerettighetsbrudd.»

Assange er ikledd en drakt lik den fanger i det amerikansdrevne torturfengselet Abu Ghraib i Irak er avbildet i. Han har et skilt med påskriften «Free press» rundt halsen. På bildet er Julian Assange plassert midt i skuddlinjen, rammet inn av et trådkors fra et kikkertsikte.
I trådkorset kan vi lese teksten «If you tolerate this … who will be next?»

Under Assange sitter to figurer med bøyde hoder. En av dem er den amerikanske frihetsgudinnen, mens den andre er fru Justitia – rettferdighetens gudinne. Begge er tydelig tynget av skam. Mellom seg har de en plakat med påskriften «1984 is so yesterday».

Arrestasjonen av Assange er et veiskille

Arrestasjonen av Assange har virkelig vært en øyeåpner når det gjelder forsvar av presse- og ytringsfrihet. Det liberale kommentariatet har i store flokker vist seg som maktservile systemforsvarere som har dolket Julian Assange og WikiLeaks i ryggen. Disse liberale stemmene er ikke annet enn sminke på maktens stygge ansikt. Arrestasjonen av Assange har fungert som sminkefjerner, og disse «journalistene» er avslørt som en del av maktapparatet. De har ingen vilje til å stå opp for presse- og ytringsfriheten.

Allerede reaksjonene på Holberg-debatten i 2017 avslørte hvor disse liberale stemmen i Norge befant seg. I artikkelen «Det liberale kommentariatets vekst og fall» har litteraturprofessor Gisle Selnes levert en knusende og avslørende dom over disse falske «journalistene».Etterspillet

Bare timer etter at bildet var kommet opp forsøkte tre menn og ta det ned. Dette var aktivister for det høyreradikale mikropartiet «Selvstendighetspartiet». De ville «beskytte» kunstverket fra å bli malt over, og sa at de ønsket å auksjonere det bort til inntekt for Resett.no!

Dette forsøket på tyveri på høylys dag ble stoppet av forbipasserende. Kunstneren selv ga også beskjed om at han ville at bildet skulle henge for at budskapet kunne nå ut til flest mulige. Men i tumultene som oppsto kom en forbipasserende bort og rev bildet i to. Det ble likevel reparert og hengt opp igjen.

Men etter to døgn var det slutt. Natt til 2. påskedag ble to menn observert løpende fra stedet, med det som ser ut til å være Assange-bildet under armen.
 

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

TAKK FOR WIKILEAKS

(Harald Øystein Reppesgaard - nr 22 - 2010) WikiLeaks er et nettsted som publiserer lekkede dokumenter fra styresmakter og andre organisasjoner og ...Stikkord

wikileaks

assange


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering